Foto: F64
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien žurnālistiem paziņoja, ka nolēmusi šogad uz Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām 11.martā ielūgt arī Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Jau iepriekšējā dienā intervijā Lietuvas radio prezidente izteicās, ka apsver iespēju šai dienā uz Lietuvu uzaicināt ne vien Eiropas Savienības (ES), bet arī austrumu kaimiņvalstu Krievijas un Baltkrievijas līderus. Trešdien viņa to apliecinājusi pēc Seima svinīgās sēdes, kas bija veltīta 1991.gada janvāra Lietuvas brīvības aizstāvjiem.

"Mēs aicināsim visus prezidentus no Eiropas un arī kaimiņvalstu prezidentus," sacījusi Grībauskaite.

Jautāta, vai lēmums ielūgt Medvedevu nozīmē pagriezienu valsts ārpolitikā, viņa atbildējusi: "Tas nozīmē, ka es vēlos zināt, vai Lietuva mūsu kaimiņvalstīm ir svarīga, vēlos zināt, vai mūsu kaimiņiem ir svarīga Lietuvas neatkarības divdesmitgade."

Uz jautājumu, vai viņa pati gatavojas piedalīties Krievijas Uzvaras dienas svinībās 9.maijā, Grībauskaite nav tiešā veidā atbildējusi. "Vispirms sagaidīsim 11.martu," viņa lakoniski atteikusi.

Šā gada 11.martā Lietuva svinēs 20.gadskārtu, kopš toreizējā Lietuvas Augstākā Padome pieņēma aktu par valstiskās neatkarības atjaunošanu. "Lietuvas Republikas Augstākā Padome, pauzdama tautas gribu, nolemj un svinīgi pasludina, ka tiek atjaunota 1940.gadā svešu spēku apturētā Lietuvas valsts suverēno pilnvaru izpilde un no šā brīža Lietuva atkal ir neatkarīga valsts," teikts šajā dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!