Žaļģires vārds lietuviešiem vienmēr bijis nozīmīgs simbols, kas sevī ietvēris slepenu cerību iegūt brīvību un neatkarību, - šo domu Žaļģires kaujas 600.gadadienas atceres svinībās Polijā ceturtdien uzvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

15.jūlijā aprit 600 gadi kopš Žaļģires kaujas, sauktas arī par Grīnvaldes vai Tannenbergas kauju, kurā Lietuvas un Polijas apvienotie spēki sakāva Vācu ordeni, apturot tā virzību uz austrumiem.

Šī gadskārta Polijā tiek svinēta ar vērienīgiem pasākumiem gandrīz visas nedēļas garumā, bet Lietuvā tā tika plaši pieminēta jau pagājušās nedēļas sākumā, vienlaikus ar Valsts dienas svinībām.

Jau trešdien Lietuvas prezidente un Polijas valsts vadītājs Broņislavs Komorovskis Krakovas Vavelas pilī atklāja šim nozīmīgajam notikumam veltītu izstādi.

Ceturtdien svinībās vēsturiskajā kaujas laukā līdz ar Grībauskaiti un Komorovski piedalījās Rumānijas un Moldovas līderi, Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Ježijs Buzeks, Teitoņu ordeņa lielmestrs Bruno Plāters un citi augsti viesi.

"Šodien šai laukā mēs pieminam vienu no lielākajām uzvarām mūsu vēsturē. Šī uzvara apturēja vairāk nekā gadsimtu ilgušo agresiju pret mūsu reģionu," savā apsveikuma runā lietuviešu un poļu valodā uzsvēra Grībauskaite.

Kā savukārt izteicās EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks, tieši no Žaļģires aizsācies humānisma tapšanas laikmets. "Tieši toreiz cilvēki šajā Eiropas daļā iestājās par solidaritātes civilizāciju, par katra cilvēka vērtību un cieņu, par toleranci," viņš uzsvēra.

Svinīgajā ceremonijā vēsturiskajā kaujaslaukā netālu no Olštinekas bija iekļauta Lietuvas un Polijas goda sardzes rotu parāde un bruņinieku cīņu inscenējums. Vēlāk viesi apmeklēja slaveno Malborkas pili - bijušo Vācu ordeņa rezidenci.

Sestdien Grīnvaldes laukā norisināsies vērienīgs pašas vēsturiskās kaujas inscenējums, kas tiek rīkots nu jau vairāk nekā desmit gadus. Dižkunigaiša Vītauta Dižā loma tajā pirmo reizi uzticēta Lietuvas pārstāvim - 39 gadus vecajam Lietuvas bruņoto spēku majoram Donātam Mazurkevičam. Viņa svītā būs divi Viļņas apriņķa Galvenā policijas komisariāta Jātnieku rotas policisti, kā arī vairāk nekā 30 bruņinieki no Traķu pils brālības "Viduslaiku sūtņi" un no Kauņas vēstures kluba.

Līdz ar prezidenti Daļu Grībauskaiti, aizsardzības ministri Rasu Jukņevičieni un Bruņoto spēku pavēlnieku ģenerālmajoru Arvīdu Pocju savu valsti šajās svinībās pārstāv arī Lietuvas Bruņoto spēku goda sardzes rotas karavīri rekonstruētajās XIV gadsimta Lietuvas Dižkunigaitijas karavīru bruņās, seno cīņu meistari un amatnieki.

Šī nav pirmā Lietuvas un Polijas prezidentu tikšanās Žaļģires laukā - 2000.gadā tur jau tikās toreizējie abu valstu vadītāji Valds Adamkus un Aleksandrs Kvasņevskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!