Foto: AFP/Scanpix

Domājams, ka Eiropas Savienības (ES) institūciju aizkulisēs norisinās diplomātiskās sarunas jautājumā par bēgļu problēmas risināšanu, un tieši tādēļ Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites izteikumos izskanējis pieļāvums, ka Lietuva varētu uzņemt līdz 250 nelegālos imigrantus - šādu viedokli radiostacijai "Žiniu radijas" trešdien paudis politologs Laurīns Kasčūns.

Jau ziņots, ka premjerministrs Aļģirds Butkevičs iepriekš pieminējis daudz mazāku iespējamo bēgļu skaitu - aptuveni 30-40 cilvēkus.

"Var nešaubīties, ka pastāv neformāli diplomātiskie signāli no ES institūcijām par to, ka gadījumā, ja mēs nepiekrītam uzņemties daļu nastas, varētu notikt tā, ka mūs bloķēs tur, kur mūsu vajadzības ir vislielākās, - attiecībā uz dažādiem ES fondiem, uz atbalstu mūsu infrastruktūras attīstībai," sacījis eksperts.

Vēl viens ES arguments, pēc viņa teiktā, varētu būt saistīts ar Lietuvas interesēm Austrumu politikā, proti, pienācīgi neiesaistoties bēgļu uzņemšanā, Lietuvai varētu rasties problēmas šajā virzienā.

"Iespējams, ka tas arī nosaka Lietuvas nostājas mīkstināšanos, jo līdz šīm šī nostāja bijusi ļoti skaidra un principiāla (..) - brīvprātības princips un nekādu kvotu. Šī nostāja bija skaidra un pamatota. Formāli tā pastāv arī šobrīd," piebildis Kasčūns.

Vienlaikus viņš pieļāvis iespēju, ka no prezidentes puses tā varētu būt tikai taktiska spēle, lai pavērotu, kā Lietuvas sabiedrība uztvers šādu vēsti, un tas nebūt nenozīmē, ka Lietuva katrā ziņā uzņems 250 bēgļus.

Kā ziņots, Grībauskaite trešdien izteicās, ka Lietuva apšauba Eiropas Komisijas (EK) ierosināto kvotu sistēmu nelegālo imigrantu pārvietošanai un Lietuva mēģinās panāk brīvprātības principu bēgļu uzņemšanā, jo kvotu sistēma nav taisnīga.

"Mēs nevaram pārvietot visu Āfriku uz Eiropu. Mums jādomā, kā palīdzēt šiem cilvēkiem, lai viņiem nav jādodas prom," paziņoja Grībauskaite, piebilstot, kas tas ir sevišķi svarīgi, ņemot vērā cilvēku kontrabandistu iedzīvošanos uz šo bēgļu rēķina.

"Pasīvi pārvietojot bēgļus Eiropā, mēs tikai veicināsim kontrabandas biznesu," sacīja prezidente.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Lietuva varētu uzņem līdz 250 nelegālos imigrantus, un solīja, ka ar šo savu priekšlikumu iepazīstināt valdību, paužot cerību, ka tas tiks atbalstīts.

Ņemot vērā Lietuvas iedzīvotāju skaitu un iekšzemes kopproduktu (IKP), prezidente minēto skaitli uzskata par atbilstošu, lai nodrošinātu bēgļu veiksmīgu integrēšanos.

Iepriekš Grībauskaite atgādinājusi, ka Lietuva solidarizējas ar pārējām ES dalībvalstīm, sniedzot humāno palīdzību, kā arī piedaloties kopīgās glābšanas un novērošanas misijās Vidusjūrā, un jau devusi patvērumu vairāk nekā 400 ārvalstniekiem, kuri ieradušies galvenokārt no Ukrainas, Gruzijas un Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!