Foto: EPA/Scanpix/LETA

Grieķijas Eiropas lietu ministrs Miltiadis Varviciotis pirmdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) būt godīgai un atzīt, ka žogi ir efektīvi nelegālās imigrācijas samazināšanā.

Varvitsiotis arī aicināja ES finansēt žogu celtniecību uz robežām un mudināja Eiropas Komisiju (EK) pārstāt nosodīt šīs barjeras.

ES kolēģi grieķa aicinājumus uztvēra dalītām jūtām.

Vācijas Eiropas lietu ministre Anna Līrmane paziņoja, ka Vācija netic šiem ierosinājumiem, bet Slovākijas Eiropas lietu ministrs Andrejs Stančiks pauda viedokli, ka nepieciešams darīt vairāk, lai aizsargātu bloka robežas.

Francijas Eiropas lietu valsts sekretāre Lorensa Bone izteicās, ka ES līdzekļi ir paredzēti, lai palīdzētu aizsargāt ārējās robežas, bet nav paredzēti javai un ķieģeļiem sienu celtniecībai.

Eiropas lietu ministri pretrunīgo robežžogu jautājumu apspriež laikā, kad ES atkal pieaug nelegālo imigrantu pieplūdums.

ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone pagājušajā nedēļā intervijā "European Newsroom" kārtējo reizi noraidīja žogu celtniecības ideju, apgalvojot, ka tas neesot labs risinājums migrācijas problēmām.

2021.gada oktobrī 12 ES valstis, tai skaitā Austrija, Polija un Ungārija pieprasīja, lai EK finansē žogu celtniecību no ES budžeta, taču EK šo lūgumu noraidīja.

Austrijas kanclers Karls Nēhammers janvārī atkal aktualizēja ideju par žogiem un pieprasīja divus miljardus eiro žoga paplašināšanai uz robežas starp Bulgāriju un Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!