Foto: AP/Scanpix

Reida laikā galēji labējās partijas "Zelta rītausma" birojos Grieķijas policisti otrdien arestējuši kādu savu kolēģi, kurš strādājis par neonacistu partijas deputāta miesassargu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Minētais policists no darba pienākumiem atcelts jau pagājušajā gadā, kad radās aizdomas, ka viņš piedalījies galēji labējo ekstrēmistu uzbrukumos imigrantu tirdzniecības galdiem.

45 gadus vecais vīrietis aizturēts, kad reida laikā "Zelta rītausmas" birojā Agrinjā atrastas koka vāles un nelegāli glabāta munīcija.

Partija "Zelta rītausma" ir nonākusi uzmanības centrā pēc tam, kad kāds kustības atbalstītājs pagājušajā nedēļā nodūra antifašistu un mūziķi Pavlu Fisu.

Pastiprināta uzmanība pievērsta arī policijas iespējamai saistībai ar radikālo partiju un noziegumu gauso izmeklēšanu, no amata jau atkāpās divu policijas ģenerāļi. Likumsargiem pārmet, ka tie neizmeklē "Zelta rītausmas" vardarbīgos uzbrukumus un ieroču glabāšanu.

Jau ilgi ir izskanējuši apgalvojumi, ka "Zelta rītausmai" ir plašs atbalsts policijas rindās. Dažās vietā par radikāļiem pagājušā gada vēlēšanās esot balsojis pat katrs otrais kārtības sargs.

"Zelta rītausma" oficiāli noliedz, ka būtu neonacisti, lai gan, kā uzsver BBC, viņu emblēma atgādina svastiku, daži augsta ranga biedri ir slavējuši Ādolfu Hitleru, bet biedri nēsā melnus t-kreklus un militārā stila bikses.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka par "Zelta rītausmu", kas vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, pēdējās parlamenta vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu, un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

Partija aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

Otrās paaudzes imigranti var palikt dzīvot Grieķijā, bet nevar vēlēt un kandidēt uz valsts amatiem, uzskata partijas līderis Niks Mihaloliaks.

Partija aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā "nelegālus un odiozus" - tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!