Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas parlaments otrdien pārliecinoši nobalsojis par valsts finansējuma apturēšanu galēji labējai partijai "Zelta rītausma", kuras līderis un divi deputāti atrodas apcietinājumā un tiks tiesāti par līdzdalību kriminālas darbībās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunais likums atļauj iesaldēt finansējumu parlamentā ievēlētajām politiskajām partijām, kuru vadītāji apsūdzēti terorismā vai kriminālā darbībā.

Par jauno likumu nobalsoja 235 deputāti no 300 parlamenta locekļiem. Lēmums nozīmē, ka "Zelta rītausmai" varētu tikt atņemts nozīmīgs finansējuma avots.

2013. gadā "Zelta rītausmai" no valsts budžeta bija paredzēti 873 000 eiro (609 tūkstoši latu), norāda BBC.

Labējo radikāļu partijas līderus arestēja pēc tam, kad tika nogalināts kāds antifašistu mūziķis. Slepkava apgalvoja, ka ir "Zelta rītausmas" biedrs un atbalstītājs. Tikmēr partija noliedz jebkādu saistību ar vīrieti.

Tomēr septembrī notikusī slepkavība ir pamudinājusi aicinājumus partiju aizliegt.

"Zelta rītausma" stingri iestājas pret taupības pasākumiem un imigrantiem. To apsūdz uzbrukumos migrantiem un politiskajiem konkurentiem.

"Zelta rītausma" vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, tomēr pēdējās parlamenta vēlēšanās par to nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu, un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

"Zelta rītausma" aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā "nelegālus un odiozus" - tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Partija arī aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!