Foto: Reuters/Scanpix

Grieķija grasās apliecināt nelegālajiem imigrantiem, ka tos "mīl", šādi cenšoties viņus pārliecināt pirms intensīvās tūrisma sezonas sākuma brīvprātīgi pamest Pirejas ostā stihiski radušos nometni, piektdien paziņoja amatpersonas.

Vienlaikus varas pārstāvji norādīja, ka milzīgā osta, no kurienes tūkstošiem atpūtnieku ik vasaru dodas uz Grieķijas salām, tiks no nelegālajiem iemītniekiem atbrīvota "dažu dienu laikā".

"Nezaudējiet drosmi, mēs esam kopā ar jums, mēs jūs mīlam," teikts skrejlapā, kas, sākot ar pirmdienu, tiks izplatīta ostā, sacīja Tirdzniecības flotes ministrijas pārstāvis.

Skrejlapā arābu, persiešu, grieķu un angļu valodā nelegālie imigranti mudināti atturēties no vardarbības.

"Nekrītiet izmisumā. Gādājiet, lai jūsu starpā neraisās vardarbīgi konflikti," teikts skrejlapā.

Kaut arī Grieķijas varasiestādes iepriekš solīja, ka neliks lietā spēku pret nelegālajiem imigrantiem, skrejlapā norādīts, ka "Pirejas osta dažu dienu laikā tiks atbrīvota (evakuēta)".

"Pirejas osta nevar jūs vairs paturēt savā teritorijā, un jūs neko neiegūsiet, paliekot šeit. Turpmāk Pirejas ostai būs jāapkalpo liela transportlīdzekļu un pasažieru plūsma," skaidrots skrejlapā.

Nometnē, kas izpletusies vairākos Pirejas ostas pasažieru termināļos, joprojām mitinās vairāk nekā 4600 cilvēku.

Līdz ar Balkānu valstu lēmumu slēgt savas robežas Grieķijā kopumā iestrēguši vairāk nekā 52 000 nelegālo imigrantu.

Līdzšinējiem centieniem panākt, lai nelegālie imigranti pārceļas no Pirejas ostas uz citām nometnēm, nav bijis tikpat kā nekādu panākumu.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Atbilstoši Eiropas Savienības un Ankaras līgumam visi nelegālie imigranti, kas Grieķijā ieradušies pēc 20.marta, tiek nosūtīti atpakaļ uz Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!