Foto: AP/Scanpix

Grieķijas parlamenta vēlēšanās lielāko atbalstu guvušās galēji kreiso partiju apvienības "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) Partijas līderis Aleksis Ciprs un radikāli labējās partijas "Neatkarīgie grieķi" līderis Pans Kammens vienojušies par 'pret-taupības koalīcijas' izveidošanu, raksta BBC.

Abu partiju koalīcija nodrošina stabilu vairākumu parlamentā. SYRIZA vadītājs Ciprs jau iepriekš ir paudis viedokli, ka 240 miljardu eiro dārgos Grieķijas ekonomikas glābšanas plāna atmaksas noteikumus nepieciešams pārskatīt, lai pārtrauktu Grieķijas "pazemošanu un sāpes". Vairāku Eiropas valstu līderi viņu brīdinājuši, ka tas var atstāt negatīvas sekas.

Kā iepriekš vēstīja aģentūra LETA, partijai "Neatkarīgie grieķi" ar SYRIZA ir domstarpības daudzos sociālās politikas jautājumos, tomēr abi politiskie spēki iebilst pret Grieķijas ekonomikas starptautiskās glābšanas programmas nosacījumiem.

40 gadus vecais Ciprs, kurš solījis paturēt Grieķiju eirozonā, jau sācis izteikties mērenākos toņos, solot sarunu ceļā panākt vienošanos ar "troiku" - Eiropas Savienību, Eiropas Centrālo banku un Starptautisko Valūtas fondu. Vācijā federālās bankas prezidents Jenss Veidemanns pauda cerību, ka "jaunā Grieķijas valdība nedos solījumus, kurus tā nevar izpildīt un valsts nevar atļauties".

Sagaidāms, ka vēlēšanu rezultāts būs viens no galvenajiem tematiem pirmdien eirozonas finanšu ministru sanāksmē. Grieķijai "ir jārespektē monetārās savienības noteikumi", sacīja Beļģijas finanšu ministrs Johans van Overtvelds, atzīstot arī, ka ir arī telpa elastīgumam, kaut arī nelielam.

Uzrunājot gavilējošos atbalstītājus Atēnās, Ciprs sacīja, ka grieķu vēlētāji SYRIZA devuši "skaidru, spēcīgu mandātu". "Jūs esat piemērs vēsturei, kas mainās. Jūsu mandāts nešaubīgi atceļ taupības un posta ekonomikas glābšanas programmas." Viņš gan arī solīja sarunas, lai panāktu godīgu un abpusēji izdevīgu finansiālo atrisinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!