Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas valdību ceturtdien un piektdien atstājis viens ministrs un vairāki ministru vietnieki, šādi protestējot pret taupības pasākumiem, kurus Grieķijai jāveic, lai saņemtu 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) starptautisko aizdevumu.

Kopumā amatus atstājuši jau seši ministri - visi nacionālistiskās partijas "LAOS" pārstāvji un divi no sociālistu partijas.

Pēcpusdienā aģentūra "Athens News Agency" ziņoja, ka demisionējuši satiksmes ministrs Makis Voridis, kuģniecības ministra vietnieks Adonis Georgiadis un lauksaimniecības ministra vietnieks Asteris Rontulis. Vēlāk par demisiju paziņoja arī aizsardzības ministra pirmais vietnieks Georgs Georgi, attīstības ministra vietnieks Adonīss Georgiads un ārlietu ministra vietniece Marilīza Ksenojanakopula.

Kā pirmais ceturtdien no amata atkāpās darba ministrs Jans Kucukoss.

Jau ziņots, ka LAOS līderis Georgs Karacaferis piektdien paziņoja, ka Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Grieķijā vadītāju Polu Tomsenu vajadzētu atzīt par valstī nevēlamu personu.

"Ja vēlamies, lai lietas virzās uz priekšu, Pols Tomsens Grieķijā jāpasludina par "persona non grata"," paziņoja Karacaferis.

Viņš arī atzina, ka nevar balsot par vienošanos, kas nepieciešama, lai Grieķija no starptautiskajiem aizdevējiem saņemtu 130 miljardu eiro lielu aizdevumu un glābtu valsti no bankrota.

"Es paskaidroju citiem politiskajiem līderiem, ka nevaru balsot par šo vienošanos par aizdevumu," žurnālistiem teica LAOS līderis.

LAOS parlamentā ir 15 no 300 deputātu mandātiem, tāpēc partijas atteikums atbalstīt vienošanos netraucēs to apstiprināt.

Karacaferis arī aicināja veikt pārmaiņas valdībā un iesaistīt tajā tehnokrātus.

Grieķijas valdošās koalīcijas trīs partijas ceturtdien vienojās par jauniem taupīšanas pasākumiem, kas paredz minimālās algas apcirpšanu par 22%, pensiju piemaksu samazināšanu par 15%, kā arī 15 tūkstošu ierēdņu atlaišanu. Šāda vienošanās nepieciešama, lai starptautiskie aizdevēji Grieķijai apstiprinātu jaunu glābšanas paketi 130 miljardu eiro apmērā.

Tomēr ceturtdienas vakarā eiro zonas valstu finanšu ministri neakceptēja Grieķijas taupības plānu un paziņoja, ka grieķiem vēl jāizpilda trīs papildu nosacījumi, lai varētu dabūt ārējo aizdevumu savas ekonomikas glābšanai bankrota.

Ministri pieprasīja, lai Grieķijas parlaments svētdien apstiprinātu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Kā vēl vienu nosacījumu aizdevuma apstiprināšanai eiro zonas finanšu ministri izvirzīja prasību šāgada budžetā samazināt strukturālos izdevumus par 325 miljoniem eiro (228,4 miljoniem latu). Turklāt Grieķijas valdošās koalīcijas partiju līderiem tiks pieprasīts rakstveida solījums, ka taupības pasākumi tiks īstenoti arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!