Foto: morgueFile
Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu piektdien noraidīja iespēju vērsties pēc finanšu palīdzības pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lai valsts spētu samazināt tās 300 miljardu eiro (210,8 miljardus latu) lielās parādsaistības.

Papandreu norādīja, ka "tiek pilnībā izslēgta iespēja vērsties pie SVF", iepriekš Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu samitā sakot, ka apjomīgo parādsaistību dēļ Grieķijai bankrots nedraud.

Premjers arī pavēstīja, ka viņa vadītā valdība Grieķijas budžeta deficītu 2010.gadā plāno samazināt par četriem procentpunktiem.

Prognozes liecina, ka Grieķijas budžeta deficīts šogad sasniegs 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valsts parādsaistības veido 113% no IKP.

"Mēs apzināmies, ka problēmas ir nopietnas un ka izaicinājums ir milzīgs," sacīja Papandreu.

Jau ziņots, ka Grieķijas valdība septiņu nedēļu laikā gatavojas izstrādāt krīzes plānu, lai glābtu valsts ekonomiku un mazinātu eirozonā radušās bažas.

"Papandreu solījis salabot Grieķijas ekonomiku, modernizēt sabiedrisko sektoru, cīnīties ar tādām hroniskām problēmām kā korupcija un nodrošināt stabilu un dzīvotspējīgu ekonomiku," informēja Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Kā ziņots, starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" otrdien samazināja Grieķijas kredītreitingu, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar valsts finanšu stāvokļa negatīvajām perspektīvām un izraisot Eiropas lielāko biržu indeksu kritumu.

Grieķijas ilgtermiņa kredītreitings tika samazināts no "A-" līdz "BBB+", reitingam nosakot negatīvu nākotnes perspektīvu.

Vēlāk reitingu aģentūra "Fitch" paziņoja, ka tā samazina ilgtermiņa reitingu no "A-" uz "BBB+" četrām Grieķijas lielākajām komercbankām - "National Bank of Greece", "Alpha Bank", "Efg Eurobank Ergasias" un "Piraeus Bank" -, bet "Agricultural Bank of Greece" no "BBB" uz "BBB-".

Grieķija arī ievērojami koriģējusi valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) datus par iepriekšējiem ceturkšņiem, atklājot, ka tās ekonomika bijusi recesijas periodā jau visu šo gadu.

Tajā pašā laikā bažas palielinājušās arī par eirozonas dalībvalstīm Īriju un Spāniju, kuras saņēmušas kredītreitingu aģentūru brīdinājumus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" paudusi bažas arī par Portugāles perspektīvām.

Šī situācija ievērojami negatīvi ietekmējusi arī eiro vērtību starptautiskajos valūtu tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!