Grieķijas akadēmiķi un valsts olimpiskā komiteja Nobela miera prēmijai par pašaizliedzīgu attieksmi pret bēgļiem izvirzījuši vairākus Lesbas salas iedzīvotājus un Holivudas aktrisi Sjūzanu Sarandonu, vēsta "Reuters".

Nominācijas tika noteiktas, vērtējot "kandidātu attieksmi bēgļu krīzes laikā". Lai gan nominācijai būtu jāizvirza visa Lesbas brīvprātīgo kustība, Grieķija, izvēloties nominācijas, ievērojusi noteikumu, ka izvirzīt var tikai personas vai formālas organizācijas, ziņo "Reuters".

85 gadus vecā Emīlija Kamvisi atpazīstamību ieguva pēc tam, kad "Twitter" un "Facebook" savu uzvaras gājienu sāka fotogrāfija, kurā redzams, kā kundze ar piena pudelīti baro zīdaini no bēgļu ģimenes.

Zvejnieks Stratis Valamoss cieņu par pašaizliedzību ieguva pēc tam, kad savā zvejas laivā paglāba vairākas bēgļu ģimenes no noslīkšanas.

Tāpat, pārstāvot starptautiskos brīvprātīgos bēgļu krīzes palīgus, nominēta aktrise Sjūzana Sarandona. Viņa pērnā gada Ziemassvētkus pavadīja Lesbas salā un izveidoja dokumentālo filmu "The Crossing" par dzīvi nometnēs.

Ik gadu iepriekšējie balvas ieguvēji un valstu politiskie līderi Norvēģijas institūtam nosūta savas rekomendācijas, kam, viņuprāt, pienāktos Nobela prēmija. 1. februāris bija pēdējais datums, kad šīs rekomendācijas varēja ieteikt 2016. gada apbalvošanas ceremonijai.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem pērn Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradies teju miljons bēgļu.

Lielākā daļa no viņiem necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais bēgļu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!