Foto: AFP/Scanpix
Grieķijā svētdien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vislielāko atbalstu - vairāk nekā 20% balsu - varētu iegūt konservatīvā partija "Jaunā demokrātija".

Otrā vieta tiek prognozēta Panhellēnistiskajai sociālistiskajai kustībai (PASOK), kura varētu saņemt vairāk nekā 15% balsu.

Apmēram 10% balsu tiek paredzēts Grieķijas Komunistiskajai partijai (KKE), kreiso partiju apvienībai "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), sociāldemokrātiskajai partijai "Demokrātiskie kreisie" un jaundibinātajai labējai partijai "Neatkarīgie grieķi".

Pavisam vēlēšanās uz iekļūšanu parlamentā pretendē 31 saraksts un viens neatkarīgais kandidāts.

Kārtējām parlamenta vēlēšanām būtu jānotiek nākamā gada beigās, taču pagājušā gada rudenī smagā Grieķijas ekonomikas krīze, kas apdraudēja eiro zonas pastāvēšanu, izraisīja politisko krīzi. Novembrī bija spiesta atkāpties PASOK valdība premjerministra Georga Papandreu vadībā un tika izveidota PASOK un "Jaunās demokrātijas" koalīcijas pagaidu valdība. Tās premjers bezpartejiskais bijušais Eiropas Centrālās bankas (ECB) viceprezidents Luks Papadems piekrita vadīt valdību līdz pirmstermiņa vēlēšanām, kuras tika nolemts rīkot pēc taupības pasākumu pieņemšanas parlamentā. Radikālie taupības pasākumi bija nepieciešami starptautiskā aizdevuma saņemšanai, lai glābtu valsts ekonomiku no bankrota. Pēc taupības pasākumu apstiprināšanas parlamentā Papadems pagājušajā mēnesī paziņoja, ka viņa valdība savu darbu ir paveikusi un ir pienācis laiks vēlēšanām.

Grieķijas parlamentā ir 300 deputāti. Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Balsstiesības ir vairāk nekā deviņarpus miljoniem Grieķijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!