Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijā piektdien notiek šonedēļ jau otrais strādājošo ģenerālstreiks, kurš turpināsies arī sestdien un kura dalībnieki protestē pret valdības plānotajiem jaunajiem taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Atēnas dabūtu jaunu starptautisko aizdevumu un nepieļautu valsts bankrotu.

Arodbiedrības paziņojušas, ka jaunie taupības pasākumi iegrūdīs "Grieķijas sabiedrību kapā".

Streika dēļ nekursē autobusi un trolejbusi, paralizēta arī metro un kuģu satiksme starp Grieķijas salām. Protesta akcijās iesaistījušies arī ārsti, banku darbinieki un skolotāji. Streiks nav ietekmējis aviosatiksmi.

Protestētāju pūļi ir sanākuši Atēnu Sintagmas laukumā iepretim parlamentam, kur vardarbīgas protesta akcijas notiek pēdējos divus gadus.

Streika dalībnieki izkliedz saukļus: "Nē, atlaišanām!", "Nē, pensiju samazināšanai!", "Nenokariet, galvas! Pretojoties!"

Grieķijas valdošās koalīcijas trīs partijas ceturtdien vienojās par jauniem taupīšanas pasākumiem, kas paredz minimālās algas apcirpšanu par 22%, pensiju piemaksu samazināšanu par 15%, kā arī 15 tūkstošu ierēdņu atlaišanu. Šāda vienošanās nepieciešama, lai starptautiskie aizdevēji Grieķijai apstiprinātu jaunu glābšanas paketi 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) apmērā.

Tomēr ceturtdienas vakarā eiro zonas valstu finanšu ministri neakceptēja Grieķijas taupības plānu un paziņoja, ka grieķiem vēl jāizpilda trīs papildu nosacījumi, lai varētu dabūt ārējo aizdevumu savas ekonomikas glābšanai bankrota.

Ministri pieprasīja, lai Grieķijas parlaments svētdien apstiprinātu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Kā vēl vienu nosacījumu aizdevuma apstiprināšanai eiro zonas finanšu ministri izvirzīja prasību šāgada budžetā samazināt strukturālos izdevumus par 325 miljoniem eiro (228,4 miljoniem latu). Turklāt Grieķijas valdošās koalīcijas partiju līderiem tiks pieprasīts rakstveida solījums, ka taupības pasākumi tiks īstenoti arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!