Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirms svētdien Grieķijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām galvenie konkurējošie spēki ir esošā premjera Alekša Cipra kreisā politiskā partija "Syriza" un labēji centriskā "Jaunā demokrātija". Lielāko popularitāti patlaban bauda tieši labējie, kurus iepriekšējās vēlēšanās Cipra partija ar lielu atstatumu atstāja otrajā vietā.

"Jaunā demokrātija" negaidītus panākumus guva maijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tā rezultātā Ciprs izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas. Ciprs, kurš pie varas nāca kā ekonomiski smagi cietušās valsts taupības režīma oponents, popularitāti nespēja saglabāt pat neskatoties uz to, ka pagājušajā gadā Grieķija viņa vadībā noslēdza palīdzības programmas, atdodot parādus.

Tā vietā grieķi pēc vairākiem kreiso politisko spēku valdīšanas gadiem atkal vēlas atgriezties pie konservatīvi labējas valdības, liecina aptaujas. To pamatā noteikušas piecas pamatproblēmas, atzīmē BBC:

Bezdarbs. Kreisā valdība nav spējusi risināt ļoti augsto bezdarba līmeni, kas ir vairāk nekā divreiz augstāks par bezdarba līmeni vidēji ES. Turklāt vēl divtik augstāks valstī ir jauniešu bezdarbs.

Vilšanās radikāļos. "Syriza", nākot pie varas, sludināja cīņu ar "establišmentu", taču pēc vairākiem gadiem valdībā tieši jauniešu vidū vispopulārākie atkal ir tā dēvētā "establišmenta" pārstāvji. "Jaunās demokrātijas" līderis Kiriaks Micotakis sola nodokļu samazināšanu, privatizācijas paātrināšanu, kā arī sarunu vešanu ar investoriem, lai Grieķija saņemtu lielākas investīcijas.

Ziemeļmaķedonija. Atbalsts Maķedonijas nodēvēšanai par Ziemeļmaķedoniju un durvju atvēršana, lai valsts nākotnē varētu kļūt par NATO un ES dalībvalsti, Cipram maksāja lielu daļu popularitātes. Arī Micotaka tēvs, kurš bija Grieķijas premjers 90. gadu sākumā, reiz atbalstīja Maķedonijas kā neatkarīgas valsts izveidošanos, bet par to samaksāja ar savu amatu. Viņa dēls mācījies un no tēva kļūdām un klaji iestājās pret Grieķijas pozitīvu atbalstu vārda maiņai.

Bēgļu krīze. Lai gan bēgļu krīze Eiropā kopumā ir beigusies un migranti, lai gan ierodas, ierodas salīdzinoši nelielā skaitā, "Syriza" līdz šim saņēmusi skarbu kritiku par pārāk vāju nostāju sarunās ar Turciju, lai lielā kaimiņvalsts pildītu apņemšanos nelaist bēgļus pāri savai robežai uz Grieķiju.

Viens traģisks ugunsgrēks. Pērn krūmāju ugunsgrēku laikā traģiski izdega lielas piekrastes platības, tostarp cieta Mati ciems. Liesmas tajā pārvietojās tik strauji, ka daudzi nespēja evakuēties, bet citi bija spiesti vienīgo glābiņu meklēt pa tiešo ūdenī. Traģēdija, kurā gāja bojā ap simts cilvēkiem, atklāja lielas problēmas krīžu likvidēšanā, un smagi atsaucās uz Cipra popularitāti.

Saskaņā ar Grieķijas likumiem 250 no 300 deputātu vietām parlamentā tiek sadalītas starp partijām proporcionāli to iegūtajam balsu skaitam, bet atlikušās 50 vietas visvirāk balsu ieguvušajai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!