Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas valsts prezidenta Karola Papulija vadībā svētdien notikušās politisko spēku pārstāvjus sarunas par nacionālās vienotības Ministru kabineta izveidi cietušas neveiksmi, informē ārvalstu mediji.

Pēc prezidenta tikšanās ar trīs vadošo politisko spēku līderiem ar paziņojumu klajā nāca vien viena sarunās klātesošā politiskā spēka pārstāvis - kreiso partiju apvienības "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) līderis Aleksis Ciprass, vēsta raidorganizācija BBC.

Viņš atkārtoti norādījis, ka negrasās atbalstīt vai iesaistīties tādā koalīcijā, kas piekritīs stingrajiem budžeta taupības pasākumiem apmaiņā pret starptautisko finanšu palīdzību.

Trīs galvenajām Grieķijas politiskajām partijām - sociālistiskajai kustībai (PASOK), konservatīvajai partijai "Jaunā demokrātija" (ND) un kreisi orientētatai SYRIZA – ir diametrāli pretējs redzējums attiecībā uz valsts izeju no krīzes situācijas, vēsta raidorganizācija BBC.

Sagaidāms, ka tagad Grieķijas prezidents sāks individuālas pārrunas ar līderiem no citām partijām, kas vēlēšanās ieguva pietiekamu vēlētāju balsu un pārvarēja barjeru iekļūšanai parlamentā.

Sarunu izgāšanās gadījumā Grieķiju sagaida jaunas vēlēšanas.

Jau ziņots, ka Grieķijas prezidents svētdien rīkoja sarunas ar partiju līderiem, mēģinot izveidot valdību, kura gūtu atbalstu parlamentā, kas izveidots pēc 6.maijā notikušajām vēlēšanām.

Piektdien Grieķijas sociālistu līderis Evangels Venizels paziņoja, ka nespēj izveidot valdību. Viņa vadītā PASOK vēlēšanās bija trešajā vietā pēc iegūto balsu skaita. Pirms viņa izveidot valdību neizdevās visvairāk balsu ieguvušās konservatīvās partijas ND līderim Antonim Samaram un otro lielāko balsu skaitu ieguvušās kreiso partiju apvienības SYRIZA līderim Cipram.

Pagājušo svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ND ieguva 19,6% balsu un 108 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās SYRIZA ar 16,6% balsu un 52 mandātiem. PASOK, kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija un neonacistu partija "Zelta rītausma", vēlēšanās guva būtiskus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Vēlētāji sodīja PASOK un ND par to veidotās valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!