Turcijai ir no jauna jāapsver jautājums par tās armijas palikšanu sašķeltās Kipras ziemeļos, starptautiski neatzītās turku kopienas valsts teritorijā, otrdien sacīja Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu, norādot, ka Turcijai ceļā uz Eiropas Savienību (ES) ir jāpalīdz pašai sev.

"Turcijai ir daudz iemeslu, lai no jauna apsvērtu pozīciju drošības jautājumā," uzrunājot Kipras Republikas parlamentu galvaspilsētā Nikosijā, sacīja Papandreu. "Attiecības ir jāveido nevis uz militārās varas vai draudu pamata, bet gan pamatojoties uz eiropeiskiem principiem un savstarpējām saistībām."

"Tādus mehānismus kā cilvēktiesību aizsardzība garantē ES, nevis militāra vara," sacīja Grieķijas premjers.

Pagājušajā nedēļā publiskotajā ES ziņojumā Ankara mudināta atbalstīt vienošanos Kipras jautājumā, kā arī atvērt savas ostas Kipras Republikas kuģiem. Papandreu uzsvēra - ir svarīgi, ka tas tiek paveikts līdz decembrim.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu.

Pašlaik Ziemeļkipras Turku Republikas (ZKTR) teritorijā uzturas vismaz 30 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents un Ankara pašpasludinātajai turku valstij sniedz ekonomisko atbalstu.

Neatrisinātā Kipras jautājuma dēļ ir apgrūtināts Turcijas ceļš uz ES, kur salu pārstāv Kipras Republika.

Daudzi uzskata, ka Papandreu darīs vairāk nekā viņa priekšgājējs, lai panāktu Kipras jautājuma atrisinājumu. Pēc tam, kad viņa vadītā partija uzvarēja parlamenta vēlēšanās, pirmā valsts, uz kuru viņš devās, bija Turcija, un tikai tagad viņš devies uz Kipru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!