Foto: EPA-AFI
Pirmdien jau trešo dienu pēc kārtas Grieķijā turpinās vardarbīgas sadursmes starp policiju un jauniešiem, kuri protestē pret 15 gadus veca zēna nogalināšanu. Vakarā galvenajās Grieķijas pilsētās ieplānotas piecas demonstrācijas, vēsta ārvalstu mediji.

imageFoto galerija

15 gadus vecs zēns nomira sestdien, kad kāds policists raidīja šāvienus jauniešu pūlī, kuri apmētāja policijas automašīnu ar "Molotova kokteiļiem". Kad izplatījās ziņa par viņa nāvi, jaunieši sāka dedzināt atkritumu tvertnes Eksarkijas rajonā, kur bieži notiek sadursmes ar policiju.

Protesti vēlāk sākās Patrasā, Janinā, Kavalā, Hēraklejā, Hanjā un citās Grieķijas pilsētās.

Pirmdien sadursmēs ar policiju Salonikos iesaistījās aptuveni 300 studenti. Vardarbīgi protesti izvērtušies arī Pirejā un Trikalā.

Pievienojoties Grieķijas protestētājiem, aptuveni 15 jaunieši pirmdien ielauzušies Grieķijas konsulātu Berlīnē. Diplomātiskā dienesta pārstāvji ziņo, ka protestētāji pa logu izkāruši plakātu ar uzrakstu "Valsts-slepkava" vācu un grieķu valodā. Jaunieši konsulātā iesnieguši protesta vēstuli. Viņi neesot vardarbīgi un nedemolē pārstāvniecības ēku.

Saistībā ar jaunieša nāvi Grieķijā aizturēti divi policisti. Slepkavībā apsūdzētais policists apgalvo, ka viņš raidījis brīdinājuma šāvienu, bet lode zēnam trāpījusi ar rikošetu. Tomēr aculiecinieki Grieķijas televīzijai pastāstīja, ka policists tēmējis tieši puisim. Otru policistu apsūdz slepkavības līdzdalībā.

Nedēļas nogalē sadursmes izvērtās valsts galvaspilsētā Atēnās, kur anarhisti un kreiso partiju atbalstītāji uzbruka bankām un dedzināja automašīnas. Ievainojumus guvuši vairāk nekā 20 cilvēku, astoņas civilpersonas un 13 policisti nogādāti slimnīcā. Aptuveni 20 demonstranti ir aizturēti. Policija nemierniekus centās apvaldīt ar asaru gāzi.

Iekšlietu ministrs Prokops Pavlopuls un policija pauda "dziļu nožēlu" par zēna nošaušanu un pavēlēja izveidot izmeklēšanas komisiju, kurā ietilpst trīs prokurori. Savukārt zēna ģimene nolīgusi neatkarīgu patologu, lai pārliecinātos par veikto ekspertīžu patiesumu.

Pavlopuls un jaunākais ministrs Panajotis Hinofotis iesniedza atlūgumus, taču premjerministrs tos nepieņēma.

1985.gadā kāds policists nošāva 15 gadus veco Mikali Kaltezu, kas Eksarkijā izraisīja vardarbīgas sadursmes starp galēji kreisi noskaņotiem jauniešiem un policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!