Foto: EPA/LETA

Grieķijā nākamnedēļ gaidāmi jauni streiki pret civildienesta reformām, tostarp masveida atlaišanām un pārcelšanu citā amatā, ko Atēnas apņēmušās īstenot, lai saņemtu kārtējo Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

Grieķijas sabiedriskā sektora arodbiedrība ADEDY pieteikusi divu dienu streiku otrdien un trešdien, bet skolotāju arodbiedrība OLME un pašvaldību darbinieku arodbiedrība POE-OTA paziņojušas, ka plāno streiku pirmdien un otrdien.

ADEDY ved sarunas arī ar Grieķijas lielāko arodbiedrību GSEE, kas apvieno privātā sektorā strādājošos, cerot otrdien noorganizēt ģenerālstreiku.

ADEDY norādīja, ka protesti speciāli ieplānoti tā, lai sakristu ar Eiropas Savienības (ES), Eiropas Centrālā bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvju ierašanos.

Protesti pret civildienesta reformām Grieķijā notika arī aizvadītajā nedēļā.

Lai saņemtu kārtējo starptautisko aizdevumu, Grieķija ir piekritusi pārstrukturēt savu civildienestu, tostarp līdz septembra beigām iesaistīt pārcelšanas shēmā 12 500 civildienesta ierēdņu.

Civildienesta ierēdņiem ir jāatrod jauns amats vai arī jāpieņem valdības piedāvātā vieta, bet, kamēr tā tiek atrasta, astoņus mēnešus jāiztiek ar samazinātu algu. Pretējā gadījumā viņiem var nākties darbu civildienestā zaudēt.

Līdz jūlija beigām valdība jau bija pārcēlusi amatā aptuveni 4000 civildienesta ierēdņu, galvenokārt mācībspēkus.

Kopumā Grieķija līdz gada beigām apņēmusies pārcelt amatā 25 000 civildienesta ierēdņu un likvidēt 4000 ierēdņu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!