Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir laiks līdz 7.marta samitam ar Turciju, lai samazinātu imigrantu skaitu, kas ierodas Eiropā, pretējā gadījumā bloka migrācijas sistēma "salūzīs pilnīgi", ceturtdien brīdināja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

"Nākamo desmit dienu laikā mums uz vietas ir vajadzīgi taustāmi un skaidri rezultāti. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka visa sistēma salūzīs pilnīgi," pēc ES iekšlietu ministru sanāksmes preses konferencē sacīja komisārs.

ES amatpersona arī brīdināja, ka Grieķijā vai nelegālo imigrantu Balkānu maršrutā drīzumā var izraisīties humāna krīze. "Situācija ir ļoti kritiska. Humānās krīzes iespēja ir ļoti reāla un ļoti tuvu," sacīja Avramopuls.

Viņš arī mudināja ES dalībvalstis strādāt kopā un izvairīties no "vienpusējiem soļiem", tādiem kā robežkontroles ieviešana uz ES iekšējām robežām un ierobežojumu noteikšana patvēruma pieteikumu skaitam, kā rezultātā tūkstošiem nelegālo imigrantu iestrēguši starp dalībvalstīm.

"Mēs nevaram turpināt centienus risināt [šo problēmu] ar vienpusējiem, divpusējiem un trīspusējiem soļiem, rezultāti jau ir redzami," sacīja Avramopuls.

"Mums ir kopīga atbildība - mums visiem - mūsu kaimiņvalstu - kā ES, tā ārpus ES esošo - priekšā, bet arī izmisušo cilvēku priekšā," uzsvēra komisārs.

Atbilstoši ES robežaģentūras "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kuri pērn ieradušies ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!