Foto: EPA/LETA
Grieķijas premjerministrs Antonis Samars svētdien aicināja eirozonu nākamā gada sākuma apstiprināt, ka tiks norakstīta daļa no Grieķijas valsts parāda.

"Mēs uzstājam, lai lēmums par mūsu parāda samazināšanu tiktu pieņemts pavasarī, tiklīdz tiks paziņots par mūsu budžeta pārpalikuma apjomu," intervijā laikrakstam "Kathimerini" sacīja Samars.

Pagājušā gada novembrī eirozonas finanšu ministri vienojās par iespēju vēlreiz norakstīt daļu no Grieķijas milzīgā valsts parāda, ja Atēnas izpildīs starptautiskās palīdzības programmas nosacījumus un panāks budžeta pārpalikumu.

Grieķijas ekonomiskā izdzīvošana no 2010.gada ir atkarīga no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības programmas.

Pēc sešiem ekonomiskās recesijas gadiem tiek prognozēts, ka Grieķijai 2014.gadā izdosies panākt nelielu budžeta pārpalikumu. Saskaņā ar prognozēm Grieķijas tā dēvētājā primārajā budžetā, kurā nav iekļauti kredītu procentu maksājumi, šā gada beigās varētu tikt reģistrēts 812 miljonu eiro pārpalikums, kas nākamgad pieaugs līdz trīs miljardiem eiro jeb 1,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pagājušā nedēļā Grieķijas parlamentā apstiprinātais 2014.gada budžets arī nākamgad valstij paredz 0,6% ekonomisko izaugsmi.

Taču Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem turpinās un puses nav vienisprātis par vairākiem jautājumiem, galvenokārt par nākamajam gadam prognozēto finansēšanas deficītu un pasākumiem, kas nepieciešami tā nosegšanai.

Grieķijas valdībai ir nepieciešama vienošanās ar aizdevējiem, lai saņemtu nākamo palīdzības maksājumu viena miljarda eiro apmērā.

Plānots, ka starptautisko aizdevēju pārstāvji Atēnās atgriezīsies otrdien, lai veiktu pārrunas par aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!