Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas arodbiedrības ceturtdien izsludināja divu dienu ģenerālstreiku nākamnedēļ otrdien un trešdien, kad parlamentā tiks diskutēts par jauniem taupības pasākumiem.

"Ņemot vērā balsojumu par vidēja termiņa budžeta plānu, par kuru vienojās valdība un tās alkatīgie kreditori, esam nolēmuši izsludināt 48 stundas ilgu ģenerālstreiku 28.un 29.jūnijā," teikts ceturtdien izplatītajā Grieķijas lielākās privātajā sektorā strādājošo arodbiedrības GSEE paziņojumā.

Savukārt valsts sektorā strādājošo arodbiedrība "Adedy" paziņoja, ka pievienosies izsludinātajam ģenerālstreikam, kas būs jau ceturtais šogad.
Par ģenerālstreiku arodbiedrības principiāli vienojās pirms vairākām dienām, bet konkrēti datumi tika izziņoti pēc tam, kad Finanšu ministrija trešdien publiskoja balsojumu parlamentā kalendāru.

Grieķijā aktīvisti jau kopš 25.maija pie parlamenta ēkas aicina sabiedrību iziet jaunos protestos vienlaicīgi ar arodbiedrību izsludināto ģenerālstreiku.

Grieķijas valdība trešdien apstiprināja taupības budžeta plānu 2012.-2015.gadam, kā arī likumprojektus tā īstenošanai, kas ir galvenais noteikums turpmākai Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumam, lai Grieķija tiktu galā ar lielo valsts parādu.

Valdība plāno veikt jaunos taupības pasākumus, pakļaujoties starptautisko aizdevēju spiedienam, un cer panākt četru gadu taupības plāna pieņemšanu parlamentā līdz jūnija beigām. Plāna nolūks ir ieekonomēt 28,5 miljardus eiro (20 miljardus latu) līdz 2015.gadam, tai skaitā 6,4 miljardus eiro (4,5 miljardus latu) šogad.

Grieķijai jau apstiprināts starptautiskais aizdevums 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) apmērā. Eiro zonas valstu finanšu ministru grupas vadītājs Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers ir atzinis, ka Grieķijai tās milzīgā parādu kalna dēļ būs nepieciešams vēl viens starptautiskais aizdevums, taču tā apmērs pagaidām nav skaidrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!