Grieķijas transporta nozares un sabiedriskā sektora arodbiedrības trešdien uzsāk vispārēju 24 stundu streiku, tādējādi protestējot pret valdības plānotajām pensiju sistēmas reformām.
Paredzams, ka streika dēļ Grieķijā tiks pilnībā paralizēta lidmašīnu, kuģu un sabiedriskā transporta satiksme.

Darbība Atēnu Starptautiskajā lidostā tiks pilnīgā paralizēta, jo arī lidostas dispečeri izlēmuši pievienoties streikam.

Streikā piedalīsies arī valsts aviokompānijas "Olympic Airlines" darbinieki. Šādu lēmumu lidsabiedrības darbinieki skaidroja ar Grieķijas valdības paziņojumu, ka tā varētu arī nemēģināt glābt "Olympic Airlines" no bankrota.

Tajā pašā laikā prāmji un laivas Grieķijā paliks ostās, tādējādi paralizējot satiksmi uz un no vairākiem simtiem Grieķijas salu. Arī Grieķijas ostu darbinieki pieņēmuši lēmumu pievienoties streikam.

Streikā dēļ tiks būtiski traucēta autobusu, trolejbusu, metro un vilcienu satiksme.

Streikā piedalīsies arī Grieķijas sabiedriskajā sektorā strādājošie, tādēļ paredzams, ka trešdien valstī nestrādās bankas, kā arī citi publisko pakalpojumu sniedzēji.

Valsts slimnīcas pakalpojumus sniegs minimālā apjomā, savukārt valsts skolās un universitātēs mācības nenotiks, jo arī skolotāji un pasniedzēji piedalās streikā.

Otrdien 48 stundu streiku pieteica arī juristi un tiesu personāls.

Streikam gatavojas pievienoties arī Grieķijas arheologi.

Savukārt lielākā Grieķijas žurnālistu arodbiedrība paziņoja par savu lēmumu 24 stundu streiku uzsākt jau otrdien.

Žurnālistu streiks ietekmēs laikrakstu izdevējus, televīzijas pārraides, kā arī informācijas plūsmu internetā.

Divas lielākās Grieķijas arodbiedrības - GSEE un sabiedriskā sektora arodbiedrība ADEDY, kas kopā pārstāv 2,5 miljonus strādājošo, gatavojas arī Atēnās rīkot protesta demonstrāciju.

Arodbiedrības protestē pret Grieķijas valdības plāniem reformēt valsts pensiju sistēmu, uzskatot, ka tiks palielināts pensionēšanās vecums, tajā pašā laikā samazinot pabalstus vairākiem miljoniem cilvēku, kas pensijā dosies nākotnē.

Savukārt eksperti uzskata, ka, neveicot reformas, Grieķijas pašreizējā pensiju sistēma varētu sabrukt 20 gadu laikā.

Grieķijas pensiju sistēmu apdraud iedzīvotāju novecošanās, kā arī vidējā mūža pagarināšanās. Tādējādi valdība vēlas palielināt pensionēšanās vecumu, kā arī sociālo maksājumu apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!