Svētdien notikušajās Grieķijas parlamenta vēlēšanās, neskatoties uz vēlētāju neapmierinātību ar valdības rīcību šīs vasaras postošo mežu ugunsgrēku laikā un ekonomiskajiem skandāliem, uzvarējusi valdošā konservatīvo partija.
Rezultāti, kas iegūti pēc 94% nodoto balsu saskaitīšanas, liecina, ka par Jaunās demokrātijas partiju balsojuši 42,17% grieķu. Tādējādi konservatīvie no 300 deputātu vietām nodrošinājuši sev 153 vietas.

Tikmēr lielākā opozīcijas partija - sociālisti - saņēmuši 38,23% balsu un izcīnījuši 103 likumdevēju mandātus.

Premjerministrs Kosts Karamanlis, kuru atzinīgi novērtējusi Eiropas Savienība (ES), sola turpināt reformas, taču analītiķi uzskata, ka viņa pozīcijas vājinājuši gan mežu ugunsgrēki, gan skandāli, kas var apgrūtināt valdības centienu īstenošanu.

Viens no jaunā kabineta uzdevumiem būs pensiju sistēmas pārveide, jo tā, iedzīvotāju novecošanās dēļ, draud sabrukt tuvāko 15 gadu laikā. Sagaidāma arī plaša privatizācija, nolūkā vairot konkurētspēju un paaugstināt grieķu dzīves līmeni.

"Jūs esat devuši mums mandātu jaunam, daudz izšķirīgākam sākumam...," uzrunājot sajūsminātos atbalstītājus Atēnās paziņoja Karamanlis.

Pirmstermiņa vēlēšanas, kas notika pusgadu agrāk nekā paredzēts, pēc valdības iniciatīvas tika izsludinātas augustā, premjeram paļaujoties uz labajiem ekonomikas rādītājiem - 4,4% lielo ekonomikas izaugsmi un bezdarba samazināšanos.

Tomēr pagājušā mēneša mežu ugunsgrēki, kuros gāja bojā 65 cilvēki, un tādi finanšu skandāli kā pārvērtētu valsts vērtspapīru pārdošana pensiju fondiem atņēma valdošajai partijai daudz balsu. Tādējādi konservatīvie zaudējuši 12 deputātu vietas.

Tomēr arī opozīcijā esošie sociālisti, kuriem līdz šim parlamentā bija 117 vietas, cietuši zaudējumus, mandātus izcīnot mazākām partijām.

3,7% balsu un attiecīgi desmit vietas parlamentā saņēmusi galēji labējā partija LA.O.S. Tā ir pirmā galēji labējā partija, kas iekļuvusi parlamentā kopš 1974.gada, kad Grieķijā tika gāzta militārā diktatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!