Grieķijas parlaments trešdien pieņēma likumu, kas piešķir viendzimuma pāriem tiesības uz civilu savienību, neraugoties uz stingru pretestību no valstī ietekmīgās pareizticīgo baznīcas puses.

Likumu atbalstīja 193 no klātesošajiem 249 deputātiem, bet 56 deputāti balsoja pret to.

"Šī ir svarīga diena cilvēktiesībām," parlamentā paziņoja premjerministrs Aleksis Ciprs. Viņš sacīja, ka šis likums piešķir viendzimuma pāriem "vienlīdzīgas tiesības dzīvē un nāvē", izbeidzot "atpalicības un kauna" praksi Grieķijā. "Mums vajadzētu nevis to svinēt, bet atvainoties tūkstošiem mūsu līdzpilsoņu," teica Ciprs.

Jaunais likums atrisina viendzimuma pāru līdzšinējās problēmas īpašuma un mantošanas ziņā, bet nedod tiem tiesības adoptēt bērnus. Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" apsveica šo parlamenta lēmumu kā "vēsturisku soli", bet atzīmēja, ka lezbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas un starpdzimumu personas (LGBTI) vēl arvien sastopas ar naidīgu attieksmi Grieķijā.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 2013.gadā nosodīja Grieķiju par geju diskrimināciju pēc tam, kad geju pāri 2008.gadā netika iekļauti civilo savienību likumā.

Parlamenta balsojumā jaunā likuma pieņemšanu trešdien atbalstīja ne vien valdošā Cipra kreisā partija "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), bet arī četras citas partijas. Pret to balsoja nacionālistiskā partija "Neatkarīgie grieķi" (ANEL), kas ir viena no abām valdošās koalīcijas partijām. "Grieķijas konstitūcija aizsargā mātes stāvokli. Vai vīriešos ir mātes stāvoklis?" jautāja deputāts no ANEL Vasilis Kokalis.

Grieķijā 2008.gadā tika noslēgtas pirmās divas viendzimuma civillaulības, bet nākamajā gadā tiesa tās anulēja pareizticīgo baznīcas spiediena ietekmē.

Baznīcas lobijam bija svarīga loma arī tai ziņā, ka uz viendzimuma pāriem netika attiecināts 2008. gadā pieņemtais civilo savienību likums, ar kuru tika modernizētas ģimeņu tiesības un nacionālie likumi šajā jomā tika pielāgoti Eiropas Savienības (ES) noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!