Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr starptautiskie aizdevēji pagarinājuši Atēnu veikto reformu auditu, Grieķijas premjerministrs Antonis Samars sestdien paziņojis, ka valsts neīstenos "vairs nekādus taupības pasākumus".

"Taupības pasākumu vairs nebūs," televīzijā pārraidītajā uzrunā paša pārstāvētās konservatīvās partijas politikas komitejā sacīja Samars. "Līdzko sāksies izaugsme, lēnām sāksies atbalsta pasākumi."

Vienlaikus viņš norādīja, ka neskatoties uz to, ka Grieķijas ekonomika ir "izkļuvusi no reanimācijas" tā joprojām atrodas "slimnīcā".

Starptautisko aizdevēju "trioka" - Eiropas Savienība (ES), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) - šobrīd izvērtē reformas, kuras veikusi Grieķija, lai pildītu savas saistības, kuras tā izņēmusies apmaiņā pret daudzmiljardu finansiālo palīdzību.

Atēnām joprojām nepieciešams samazināt sabiedriskajā sektorā strādājošo skaitu, paātrināt privatizāciju un rekapitalizēt četras no valsts lielākajām bankām.

Auditori izlēmuši savu uzturēšanos Grieķijā pagarināt vēl uz nedēļu un ceturtdien paredzētā tikšanās ar Samaru tika atlikta.

Taču premjers sestdien noliedza, ka sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem būtu nonākušas strupceļā.

"Notiek diskusijas par konkrētām lietām. Es to nesauktu par aizķeršanos, vienīgi par diskusijām par saskaņotā piemērošanu," sarunā ar finanšu nedēļrakstu "Axia" sacīja Samars.

Saskaņā ar aizdevuma nosacījumiem, par kuriem vienošanās tika panākta pērn, Grieķijai sabiedriskajā sektorā nodarbināto skaits šogad jāsamazina par 25 000, bet līdz 2015.gadam - par 150 000.

Darbavietu likvidēšana izsaukusi šķelšanos starp Samari un viņa pārstāvētās konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" koalīcijas partneriem - Demokrātisko kreiso partiju.

Grieķijai jau sesto gadu pēc kārtas draud ekonomikas lejupslīde, un vēl 2012.gadā prognozētā izaugsme nesāksies agrāk kā 2014.gadā.

Kopumā starptautiskie aizdevēji Grieķijai apsolījuši 240 miljardus eiro lielu aizdevumu. Nākamās aizdevuma daļas izmaksa - 2,8 miljardi - paredzēta marta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!