Foto: Reuters/Scanpix

Grieķija ar tās rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem varēs izdzīvot līdz nākamā mēneša vidum, piektdien paziņoja Grieķijas premjerministrs Antonis Samars.

"Ar valsts rezervēm pietiks tikai līdz 16.novembrim. Likviditāte– ekonomikas asinis – ir nulles līmenī," viņš brīdināja preses konferencē Briselē pēc Eiropas Savienības (ES) samita.

Samars tomēr pauda pārliecību, ka Atēnām nākammēnes izdosies dabūt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu. Viņš arī sacīja, ka citu eiro zonas valstu līderi esot pauduši izpratni par Grieķijas problēmām.

Eiro zonas valstu līderi piektdien samitā atzinīgi novērtēja Grieķijas centienus īstenot reformas, lai uzlabotu stāvokli ekonomikā. "Panākts labs progress, lai atsāktu īstenot korekciju programmu," teikts 17 eiro zonas valstu paziņojumā.

Šā mēneša sākumā Samars jau brīdināja, ka Grieķija stāv bezdibeņa malā, jo novembrī tās budžetā beigsies nauda valsts sektorā strādājošo algām, pensijām un citiem maksājumiem.

Grieķijai, kur jau divus gadus īstenoti taupības pasākumi, starptautiskie aizdevēji pieprasa 2013.–2014.gadā samazināt tēriņus vēl par 11,5 miljardiem eiro (astoņiem miljardiem latu), lai Atēnas nezaudētu piekļuvi Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumam.

Sagaidāms, ka ES, SVF un Eiropas Centrālā banka (ECB) šomēnes paziņos, vai Grieķijā reformu un taupības jomā gūts pietiekams progress, lai valsts varētu dabūt kārtējo maksājumu 31 miljarda eiro (21,8 miljardu latu) apmērā no 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās aizdevuma paketes. Ja atzinums būs negatīvs, nākammēnes Grieķija, visticamāk, vairs nevarēs sevi finansēt.

Taupības pasākumi ir radījuši šķelšanos Samara vadītajā triju partiju koalīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!