Foto: AFP/Scanpix / LETA

Grieķijai piederošajās salās Vidusjūrā atkal ieradušies vairāki simti nelegālo imigrantu, kas no Turcijas cenšas iekļūt Eiropas Savienībā (ES).

No sestdienas rīta līdz svētdienas pusdienlaikam Grieķijai piederošajās salās Rodā, Kalimnā, Samā, Lerā un Kosā ieradušies jau 332 nelegālie imigranti.

Lesbā, Hijā, Samā, Lerā un Kosā iekārtotās imigrantu reģistrācijas nometnes paredzētas aptuveni 6300 iemītniekiem, taču jau tagad tur izvietoti vairāk nekā 20 000 nelikumīgo ieceļotāju.

Vēl 4000 nelegālo imigrantu izvietoti mazākās nometnēs vai atsevišķos dzīvokļos.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju bēgļu augstākā komisāra biroja (UNHCR) datiem augustā no Turcijas Grieķijai piederošajās salās Egejas jūrā ieradušies 8103 nelegālie imigranti, kamēr pērn augustā ieradās tikai 3200.

Tā dēvētās migrācijas krīzes apogejā 2015.gadā bija dienas, kad salās ieradās pat aptuveni 7000 nelegālo imigrantu.

Taču pēc 2016.gada martā noslēgtās ES vienošanās ar Turciju, kas paredz, ka imigrantus, kuri nelegāli ierodas Grieķijas salās, var nosūtīti atpakaļ, šī plūsma mazinājās.

Tomēr patvēruma pieprasījumu izskatīšana Grieķijā personāla trūkuma dēļ norit gausi, un pēdējā laikā nelegālo imigrantu plūsma atkal pieaugusi.

Jaunā konservatīvā valdība, kas nāca pie varas jūlijā, paudusi apņēmību paātrināt pieteikumu izskatīšanu un tos imigrantus, kas atraidīti, nekavējoties nosūtīt atpakaļ uz Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!