Foto: AP/Scanpix
Grieķijas sociālistu līderis Evangels Venizels piektdienas vakarā atzina, ka nespēj izveidot  valdību, un tas nozīmē, ka vienīgā iespēja, kā izvairīties no ārkārtas vēlēšanām, ir visiem politiskajiem spēkiem izveidot nacionālās vienotības valdību.

"Rīt [sestdien] es informēšu republikas prezidentu un es ceru, ka tikšanās laikā ar [prezidentu] Karolu Papuliju katra partija uzņemsies savu atbildības daļu," sacīja Venizels.

Jau ziņots, ka bijušais finanšu ministrs Venizels ceturtdien kļuva par jau trešo politiķi, kam prezidents Karols Papulijs uzticēja uzdevumu izveidot valdību pēc nedēļas nogalē notikušajām ārkārtas parlamenta vēlēšanām.

Venizela vadītā Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) vēlēšanās bija trešajā vietā pēc iegūto balsu skaita. Pirms viņa izveidot valdību neizdevās  visvairāk balsu ieguvušās konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" (ND) līderim Antonim Samaram un  otro lielāko balsu skaitu ieguvušās kreiso partiju apvienības "Radikāli kreiso koalīcija" ( SYRIZA) līderim Aleksim Cipram.

Tā kā Venizelam nav izdevies izveidot valdību, valsts prezidentam saskaņā ar konstitūciju jāaicina visu politisko spēku pārstāvjus izveidot nacionālās vienotības valdību. Ja to nebūs iespējams izdarīt līdz 17.maijam, tad tiks izsludinātas jaunas parlamenta vēlēšanas. 

Svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ND ieguva 19,6% balsu un 108 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās  SYRIZA ar 16,6% balsu un 52 mandātiem. Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija un neonacistu partija "Zelta rītausma", vēlēšanās guva būtiskus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Vēlētāji sodīja PASOK un ND par to veidotās valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!