Foto: AP/Scanpix

Grieķijas statistikas biroja ELSTAT vadītājs Andreass Georgiu ir atkāpies no amata, radot jaunu sarežģījumu Grieķijas sarunās ar saviem Eiropas Savienības (ES) partneriem par jaunu starptautisko aizdevumu.

Georgiu, kurš bija ilgi strādājis par statistiķi Starptautiskajā valūtas fondā (SVF), 2010.gadā tika iecelts par ELSTAT vadītāju, lai atjaunotu ticamību Grieķijas statistikai dažus mēnešus pēc valsts parāda krīzes izcelšanās.

"Es esmu informējis finanšu ministru par savu lēmumu nepieņemt mana amata termiņa pagarināšanu," Georgiu pavēstīja ziņu aģentūrai "Reuters".

Georgiu sacīja, ka nav ieinteresēts sava amata termiņa pagarināšanā, kurš beidzās svētdien, un ka demisija ir viņa personīga izvēle.

Georgiu teica, ka kopā ar savu komandu ir strādājis, lai padarītu statistikas biroju neatkarīgu, objektīvu un caurskatāmu, dažreiz pret "pilnīgi nepamatotām apsūdzībām".

Pirms Grieķijas iestāšanās eiro zonā 2001.gadā valsts gadiem ilgi bija uzdevusi savu budžeta deficītu mazāku, nekā tas bija patiesībā.

Neuzticami statistikas dati pēc tam daļēji tika vainoti valsts nonākšanā līdz finanšu krīzei.

Pēc Georgiu stāšanās ELSTAT vadītāja amatā ES statistikas birojs "Eurostat" pilnīgi uzticējās Grieķijas minētajiem datiem par valsts parādu.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs ir piekritis "aizsargāt ELSTAT pilnu juridisku neatkarību" kā vienu no nosacījumiem, lai valsts saņemtu trešo starptautisko aizdevumu līdz 86 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!