"Ciemā ieradusies Kutlumusi klostera delegācija, kuras sastāvā ir abats un četri mūki, lai trīs dienu ilgā ceremonijā izbeigtu šo sodu," aģentūrai "Reuters" piektdien paziņoja Mudrosas ciema amatpersona. "Šis process tiks pabeigts sestdien."

Grieķu pareizticīgos mūkus ciemā sagaidīja vairāki simti iedzīvotāju un tūristi, kas arī vēlas redzēt, kā tiek noņemts lāsts. Mūki skaitīs garas lūgšanas un sestdien pa Mudrosas galvenajām ielām nesīs svēto relikviju - Kristus krusta fragmentu, informēja amatpersonas.

Lāstu lūguši noņemt kādreizējie Limnas salas iedzīvotāji, kas tagad dzīvo Atēnās un uz Agionoru bija devušies svētceļojumā. Agionoras kalnā, Grieķijas ziemeļdaļā atrodas vairāki pareizticīgo klosteri, savukārt Limnas sala atrodas netālu no Svētā kalna Egejas jūrā.

"Mēs vēlamies, lai šis lāsts tiktu noņemts, jo tā nav mūsu, bet gan mūsu tēvu vaina," sagaidot mūkus, teica kāds Mudrosas vietējais iedzīvotājs.

Pirms aptuveni simts gadiem Osmaņu impērijas kareivji, atriebjoties par grieķu uzbrukumu turkiem, nogalināja gandrīz visus klostera brāļus, kas tobrīd atradās Mudrosas ciemā, tāpēc mūki kopš tā laika 23.augustā savās lūgšanās vienmēr atgādina lāstu, ar ko nolādēts ciems. Gads, kad noticis slaktiņš, jau ir aizmirsts, taču tas esot noticis kaut kad 19.gadsimta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!