Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien Baltkrievijas pilsētas Grodņas vadība piekāpusies virknei pret prezidentu Aleksandru Lukašenko noskaņoto protestētāju prasību, tostarp ir oficiāli atļauti mītiņi pilsētas centrā, valstij piederošais vietējais TV kanāls translēs opozīcijas pasākumus, bet vietējā milicija publiski atvainojusies par vardarbību, vēsta portāls "Tut".

Tiesa, vēlāk trešdien pilsētas varasiestēdes opozīcijas mītiņu pilsētā pasludināja par nelikumīgu. Trešdien Lukašenko varasiestādēm deva rīkojumu tikt galā ar situāciju valstī, īpaši izceļot Grodņu.

Pirms tam, atbildot uz vietējo aktīvistu un sabiedrības prasībām, Grodņas varasiestādes pilsētas oficiālajā tīmekļa vietnē publicējušas 10 punktu sarakstu par prasību izpildīšanu.

Varasiestādes piekritušas izveidot Sabiedrības saskaņas padomi. Pilsētas centrā oficiāli atļauti opozīcijas pasākumi, kuru laikā pilsēta nodrošinās medicīnisko, tehnisko un informācijas atbalstu.

Grodņas apgabala padomes deputāti sagatavojuši lūgumu prokuratūrai un tiesai, lai tiktu objektīvi izskatītas administratīvās lietas.

Savukārt vietējā milicija apgabala laikrakstā un savā tīmekļa vietnē ir publiski atvainojusies par cilvēku piekaušanu aizturēšanas laikā. Visi 777 cilvēki, kas tika aizturēti miermīlīgo protesta akciju laikā Grodņā, ir atbrīvoti. Sākta pārbaude par vardarbības gadījumiem.

Grodņas vadība arī sola neizdarīt spiedienu uz streikojošajiem vietējo uzņēmumu strādniekiem, šī informācija nodota uzņēmumu vadībai.

Savukārt sabiedrības pārstāvjiem sniegta iespēja uzstāties vietējā valsts TV kanāla "Grodno Pluss" ēterā, kur tagad tiešraidē tiks translēti arī opozīcijas mītiņi.

Otrdien mītiņā pilsētas centrā no skatuves skanēja ne tikai politiskas runas, bet uzstājās arī mūziķi, apraksta "Tut".

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja protestētāji. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, bet populārākā pie vēlēšanām pielaistā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10% balsu.

Opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesā uzvarētāja ir Tihanovska. Šīs vēlēšanas, tāpat kā visas citas Baltkrievijā pēc Lukašenko nākšanas pie varas, Rietumos netiek uzskatītas par brīvām, demokrātiskām un godīgām.

Pret protestētājiem, kas 9. augustā un visas turpmākās dienas devās ielās, drošības spēki pielietoja brutālu spēku, lietā tika laisti ūdens lielgabali, gumijas lodes un apdullinošās granātas, šokējot sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti, daudzi ziņo par aizturēšanas vietās piedzīvoto vardarbību un spīdzināšanu.

Protestiem ar streikiem un akcijām pievienojušies arī dažādu rūpniecības uzņēmumu strādnieki, kurus Lukašenko tradicionāli uzskata par saviem atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!