Foto: AP/Scanpix/LETA

Gruzijas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz pēc šajā rudeni gaidāmajām vēlēšanām palielināt niecīgo sieviešu īpatsvaru parlamentā, raksta "Eurasia Net".

Gruzijas parlaments pēc dzimumu balansa ir viens no "vīrišķīgākajiem" reģionā – aptuveni 90% no 150 parlamenta locekļiem ir vīrieši. Jau šogad pēc vēlēšanām sieviešu īpatsvaram jāsasniedz vismaz 20%, nosaka jaunpieņemtais likums, bet katrās nākamajās vēlēšanās tam jāpieaug vēl vairāk.

Likums paredz, ka partijām šoruden vēlēšanās katra ceturtā parlamentā iegūtā vieta jāpiešķir "atšķirīga dzimuma" kandidātam. Tas nozīmē, ka no 120 parlamenta vietām, kuras tiek aizpildītas pēc proporcionāla balsojuma principa, vismaz 30 ieņems sievietes. Atlikušās 30 vietas atbilstoši likumdošanai arī turpmāk ieņems individuāli kandidāti, kuri pārstāv ģeogrāfiskus valsts apgabalus. Uz šīm vietām kvotas neattiecas.

Nākamajās vēlēšanās 2024. gadā parlamentā jaunais likums garantē vietu 37 sievietēm, bet pēc 2028. gada vēlēšanām sievietēm tiks atvēlētas 50 vietas, raksta medijs.

Pārmaiņas skar ne tikai parlamentu, bet arī priekšstāvju izvēli lokālajās pašvaldību vēlēšanās. Turklāt attiecībā uz tām dzimumu balanss jānodrošina īsākā laika periodā. Jau tuvākajās vēlēšanās kandidātu sarakstos pusei kandidātu jābūt sievietēm.

Lai gan jaunais likums raisījis pretrunīgas atsauksmes, sieviešu tiesību aizstāvji to dēvē par uzvari pār Gruzijā pastāvošo vīriešu varas struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!