Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Valsts Departaments apstiprinājis 410 "Javelin" prettanku raķešu un 72 palaišanas iekārtu pārdošanu Gruzijai, kura jau pirms daudziem gadiem izteikusi vēlmi iegādāties šāda tipa ieročus, lai aizsargātos no potenciāla Krievijas uzbrukuma, ziņo "Eurasia Net".

"Plānotais darījums stiprinās ASV ārpolitiku un nacionālo drošību, uzlabojot Gruzijas aizsardzību," teikts Aizsardzības drošības sadarbības aģentūras paziņojumā. Gruzija izteikusi vēlmi iegādāties "Javelin" raķetes un palaišanas iekārtas jau kopš 2008. gada ar Krieviju, kad tās armija izrādījās bezspēcīga pret Gori pilsētā iebraukušajiem Krievijas tankiem.

"Mums īsti nevajag vieglos ieročus, mums to ir daudz, un patiesībā ir daudz citu vietu, kur tos nopirkt. Tas, kas Gruzijai patiešām ir nepieciešams, ir kaut kas, ko mēs nespējam iegūt no citurienes. Tie ir prettanku un pretgaisa aizsardzības ieroči, un ir acīmredzami, ka tas ir virziens, kurā spert mūsu nākamo sadarbības soli," 2011. gadā laikrakstam "Foreign Policy" teicis toreizējais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili

ASV savukārt ilgstoši atturējušās no šāda darījuma slēgšanas, lai neiedrošinātu gruzīnus uz pārlieku pašdarbību un izvairītos no saspīlējuma eskalēšanās.

Laika gaitā situācija ir mainījusies, un tagad ASV lēmušas palīdzēt uzlabot Gruzijas teritoriālo aizsardzību. No nākamā gada gruzīnu spēkus teritoriālajā aizsardzībā apmācīs 40 līdz 50 ASV Bruņoto spēku virsnieki, un jau iepriekš bija izteiktas prognozes, ka līdz ar to varētu tikt slēgts prettanku ieroču pārdošanas līgums.

Kopumā "Jevelin" darījuma vērtība varētu sasniegt 75 miljonus ASV dolāru (ap 64 miljoniem eiro), kas ir būtiska daļa no kopējā Gruzijas aizsardzības budžeta. Nākamgad Gruzija aizsardzībai atvēlējusi 702 miljonus laru (aptuveni 220 miljonus eiro). No tā vairums tiks tērēti algām un administratīvajām izmaksām, kamēr tikai nepilni 10% paredzēti jauna bruņojuma iegādei.

Līdz ar to "Eurasia Net" pieļauj, ka izmaksas daļēji varētu segt pašas ASV. Kongress paredz nākamajā gadā Gruzijas armijas iepirkumus no ASV atbalstīt 35 miljonu ASV dolāru (nepilnu 30 miljonu eiro) apmērā. Budžets tam gan vēl ir jāapstiprina.

Raķete FGM-148 "Javelin" (tulkojumā no angļu valodas "Šķēps") ir "trešās paaudzes" prettanku bruņojums, ko ASV armija izmanto konfliktos kopš 1996. gada. Savu efektivitāti tā pierādījusi 2003. gadā Irākā, veiksmīgi iznīcinot tankus T-72 un "Type 69". Viena kompānijas "Lockheed Martin Corp." ražotā raķete maksā aptuveni 40 000 dolāru (ap 34 000 eiro), vēsta vietne "USmilitary.com".

Pārnēsājamā "Javelin" ir pazīstama kā "izšauj un aizmirsti" sistēma, kas nozīmē, ka pēc mēlītes nospiešanas raķete pati sasniedz mērķi un nav jāvada. Karavīri uzreiz pēc izšaušanas var pamest savu pozīciju.

"Javelin" apkalpē parasti ir divi karavīri – viens šauj, bet otrs palīdz pielādēt, identificē mērķus un draudošās briesmas. Vajadzības gadījumā raķeti var izšaut arī tikai viens karavīrs bez palīdzības. Karavīri "Javelin" slavē par vienkāršo sagatavošanu šaušanai, pārnēsājamību, paštēmējošo sistēmu un mazo šāviena atsitienu, skaidro "USmilitary.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!