Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gruzija septembrī noslēgusi līgumu par Izraēlas kompānijas pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi, tādējādi turpinot atjaunot un papildināt 2008. gadā Krievijas faktiski iznīcināto pretgaisa aizsardzības arsenālu, vēsta "The Jamestown Foundation".

No kompānijas "Rafael Advanced Defense Systems" iegādāto sistēmu daudzums, specifikācija, kā arī darījuma apjoms pagaidām netiek izpausts.

Domnīca pieļauj, ka līdz ar specifiskajām sistēmām Gruzijas pārstāvji tiks iepazīstināti ar Sīrijas kauju pieredzē balstītām instrukcijām Krievijas kara lidmašīnu iznīcināšanā. Izraēla savas pretgaisa aizsardzības sistēmas ir veiksmīgi izmēģinājusi pret Krievijas kara lidmašīnām Sīrijā. Tās izmantotas gan pret Krievijas Gaisa spēku lidmašīnām "MiG-29", "Su-30SM" un "Su-35S", gan Sīrijas Gaisa spēku "MiG-29" kaujas lidmašīnām.

Līdz pat 2008. gadam Gruzijas galvenās pretgaisa aizsardzības sistēmas veidoja padomju laika "S-125M", "Buk-M1", "Osa-AK" un "Strela" sistēmas, kā arī pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas. Kara pirmajā nedēļā Krievija iznīcināja visus gruzīnu rīcībā esošos "Osa-AK" radarus, gandrīz visas "Buk-M1" un daļu citu pretgaisa aizsardzības ieroču.

Jau drīz pēc kara Gruzijā pretgaisa bruņojums tika noteikts par aizsardzības prioritāti un līdz 2008. gada beigām tā jau bija apgādājusies ar pirmajām Izraēlā ražotajām "Spyder" vidēja rādiusa aizsardzības sistēmām, bet 2017. gadā tā iepirka Francijas "Mistral" pārnēsājamās sistēmas, bet no Ukrainas gadu gaitā iepirkti tālas darbības radari. Tāpat tagad ievadītas sarunas ar Izraēlas kompāniju "Elbit Systems" par Gaisa spēku bruņojuma modernizēšanu.

Bez Gruzijas ievērojamu sava bruņojuma daļu no Izraēlas iegādājusies arī Azerbaidžāna, kura šobrīd īsteno ofensīvu okupētās Kalnu Karabahas un tās pieguļošo teritoriju atgūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!