Foto: EPA/LETA
Gruzija draudējusi atņemt pilsonību bijušajam prezidentam Mihailam Saakašvili, kuram piešķirta Ukrainas pilsonība un Odesas apgabala gubernatora amats.

Gruzijas prezidents Giorgijs Margvelašvili paziņoja, ka Saakašvili solis, kas saskaņā ar konstitūciju var novest pie pilsonības zaudēšanas, apvaino valsti.

Gruzijas tieslietu ministre svētdien paziņoja, ka Saakašvili saglabās Gruzijas pilsonību, līdz prezidents ar īpašu dekrētu oficiāli to viņam atņems.

"Lai tas karājas virs viņa kā Damokla zobens. Tas būs politisks lēmums, un mēs to pieņemsim, kad vien mēs gribēsim," žurnālistiem paziņoja ministre.

Saakašvili dzīvo trimdā, kopš Gruzijas varasiestādes pērn izdeva orderi viņa arestam par varas ļaunprātīgu izmantošanu. Saakašvili apgalvo, ka šīs apsūdzības ir politiski motivētas, un arī izteicies, ka viņa tiesiskā vajāšana ir pašreizējās Gruzijas valdības mēģinājums "izpatikt Krievijai".

Kopš Saakašvili pārstāvētā Apvienotā nacionālā kustība 2012.gadā cieta sakāvi parlamenta vēlēšanās un gadu pēc tam zaudēja prezidenta vēlēšanās, apsūdzības ļaunprātīgā varas izmantošanā un korupcijā izvirzītas desmitiem bijušo amatpersonu.

Gruzijas varasiestādes pagājušajā gadā konfiscēja Saakašvili divus hektārus lielo vīna dārzu Gruzijas austrumos, nelielu dzīvokli Tbilisi, kā arī viņa sievas dzīvokli galvaspilsētā, nelielus viņa mātei piederošus zemes gabalus un vecāsmātes desmit gadus veco automašīnu "Toyota".

ASV un Eiropas Savienība ir paudušas bažas par "raganu medībām" pret Saakašvili un viņa sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!