Foto: AFP/Scanpix
Gruzija ceturtdien izplatījusi jaunu ziņojumu, kurā teikts, ka tā saskārusies ar plaša mēroga Krievijas spēku invāziju un bija spiesta rīkoties pašaizsardzības nolūkos, kad tās spēki pagājušajā gadā iebruka Dienvidosetijā.

Ziņojumā teikts, ka Krievija invāziju gatavojusi mēnešiem ilgi. Krievijas tanku un bruņutransportieru kolonna iebraukusi Roki tunelī, kurš ved uz Gruziju, 20 stundas pirms Gruzijas spēkiem tika dota pavēle rīkoties.

"2008.gada 7.augustā Krievijas bruņotie spēki izvērsa masīvu, koordinētu un, ņemot vērā pasākuma mērogu, iepriekš izplānotu uzbrukumu Gruzijai," teikts ziņojumā. "Gruzijas valdība secināja, ka tai nav atlikusi cita izvēle, kā vien dot pavēli armijai rīkoties, lai pretotos straujajai invāzijai, kuras mērķi bija krietni tālejošāki nekā strīds par divām Gruzijas teritorijām."

Ziņojumā teikts, ka saskaņā ar Gruzijas savāktajiem izlūkošanas materiāliem aptuveni 150 tanki un bruņutransportieri iebrauca Roki tunelī 7.augusta agrā rītā.

Tajā naktī separātisti ar artilēriju apšaudīja Gruzijas ciemus un tika novērots, ka Roki tunelī dodas vēl vairāk Krievijas armijas vienību, kas Gruzijai deva "stingrus pierādījumus, ka notiek plaša mēroga Krievijas invāzija".

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pēc tam plkst.23.35 deva pavēli Gruzijas armijai sākt aizsardzības operāciju, teikts ziņojumā.

Šonedēļ aprit gads, kopš Gruzijas un Krievijas starpā izraisījās karš Dienvidosetijas dēļ. Tā rezultātā Krievijas karaspēks pilnībā ieņēma gan Dienvidosetiju, gan otru separātisko Gruzijas reģionu Abhāziju un abas teritorijas pasludināja neatkarību no Tbilisi. Par pastāvīgām valstīm tās atzinušas tikai Krievija un Nikaragva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!