Gruzijas Aizsardzības ministrija otrdien kategoriski noliedza ziņas, ka šīs valsts bruņotie spēki būtu veikuši aviācijas triecienus Abhāzijai, atbalstot gruzīnu un čečenu kaujiniekus.
Abhāzijas drošības spēku komandieris Rauls Hadzimba apgalvoja, ka Gruzijas lidmašīnas bombardējušas Gulripšas rajonu, kur gruzīnu un čečenu kaujinieki ieņēmuši vairākus ciematus.

"Neviena mūsu lidmašīna nav veikusi šādu misiju," aģentūrai AFP paziņoja Gruzijas aizsardzības ministra palīgs Mirjans Kiknadze.

Tikmēr gruzīnu partizānu vienības "Meža brāļi" komandieris Dāvids Šengelija paziņojis, ka Abhāzijā ir koncentrēti tik lieli pretošanās kustības spēki, ka tiem nebūtu nekādu grūtību sagrābt republikas galvaspilsētu Suhumi.

Šengelija otrdien žurnālistiem Tbilisi paziņoja, ka lielāko daļu šo spēku veido kaujinieki no Ziemeļkaukāza, kas "vēlas sodīt abhāzus par nodevību un aktīvu sadarbību ar Krieviju".

Kaujinieku komandieris paziņoja, ka aizvadītās diennakts laikā partizāni ir ieņēmuši Mačaras ciematu, kas atrodas sešu kilometru attālumā no Suhumi, bet viņš kategoriski noliedza, ka tie būtu nogalinājuši vietējos iedzīvotājus, šajā noziegumā apsūdzot abhāzus.

Šengelija arī pārmeta Gruzijas varas iestādēm, ka "tās ar karaspēku neatbalsta pretošanās kustību Abhāzijā".

Runājot par tālāko notikumu attīstību, komandieris paziņoja, ka partizāni turpinās veikt lokālus, bet "sāpīgus uzbrukumus Abhāzijas separātistiem, līdz salauzīs to pretošanos".

Gruzijas varas iestādes joprojām noraida, ka kontaktētos ar partizāniem Abhāzijā, un tāpat kā līdz šim apgalvo, ka Abhāzijas konfliktu var atrisināt vienīgi ar mierīgām un politiskām metodēm.

Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze pirmdien žurnālistiem paziņoja, ka saistībā ar situāciju Abhāzijā viņš pieļauj iespēju, ka drīzumā varētu tikties ar Abhāzijas valdības vadītāju Anri Džegreniju.

Savukārt Abhāzijas republikas viceprezidents Valērijs Aršba naktī uz otrdienu paziņoja, ka otrdien tiks izsludināta vispārēja mobilizācija.

"Pret Abhāziju ir notikusi masu agresija no Gruzijas teritorijas. Republikā ir iebrukuši simtiem čečenu, gruzīnu un arābu teroristu. Viņi mēģina sagrābt mūsu ciemus un nogalina mierīgos iedzīvotājus," uzsvēra Aršba.

"Mēs esam spiesti aizsargāties un darīsim visu, lai teroristi tiktu iznīcināti," viņš uzsvēra.

Abhāzijas viceprezidents pirms tam paziņoja, ka čečenu kaujinieki iebrukuši Gulripšas rajona Naas armēņu ciemā un tur nogalinājuši 14 civiliedzīvotājus.

Starptautiski neatzītā Abhāzija deviņdesmito gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!