Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili ceturtdien asi kritizēja Francijas plānu pārdot Krievijai ultramoderno "Mistral" tipa helikopteru bāzes kuģi, kas, viņaprāt, sniegtu Krievijai iespēju vien dažu stundu laikā iebrukt Austrumeiropas valstīs.

Ja Kremlis "iegūs tankus, kuģus un raķetes - mēs uzskatām, ka Krievija vēlas iegādāties šo tehniku, - tad mēs nokļūsim ļoti riskantā zonā," Londonā žurnālistiem norādīja Saakašvili. "Tas viņiem ļaus iebraukt jebkurā Austrumeiropas vai NVS (Neatkarīgo valstu savienības) valstī dažu stundu, nevis vairāku nedēļu laikā, kā tas būtu līdz šim." Viņaprāt, plānotais darījums būtu "ļoti neparasts un ļoti riskants". Amatpersona arī atklāja, ka Gruzijai šajā jautājumā bijušas "neformālas sarunas ar Franciju".

Par nodomu iegādāties "Mistral" tipa kuģi, kas Maskavai būtu pirmais tik modernu bruņojuma tehnoloģiju pirkums no kādas NATO valsts, Krievija paziņoja pagājušās vasaras nogalē. Bažas par varbūtību, ka Francija varētu pārdot Krievijai šādu kuģi, kas dod iespēju uzbrukt piekrastes valstīm no jūras, jau iepriekš izteikušas gan ASV, gan Baltijas valstis, gan Gruzija, kura 2008.gada augustā pieredzēja Krievijas iebrukumu.

Vizītes laikā Saakašvili ceturtdien paredzēta arī tikšanās ar Lielbritānijas ārlietu ministru Deividu Milibendu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!