Foto: Reuters/Scanpix

Gruzijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās galvenās sāncenses būs valdošā partija "Gruzijas sapnis" un opozīcijā esošā Apvienotā nacionālā kustība (ENM).

"Par spīti pirmsvēlēšanu vardarbībai, es sagaidu, ka vēlēšanas pamatā atbildīs Eiropas normām un prasībām," uzskata Hārvarda Universitātes Belfera centra starptautisko attiecību analītiķis Saimons Sradžjans.

"Pašreizējās Gruzijas varasiestādes ir apņēmušās turpināt integrāciju ES, un jebkura nopietna novirzīšanās no standartiem radīs šajā kampaņā atkritienu," sarunā ar aģentūru DPA norādīja Saradžjans.

Saskaņā ar pēdējām aptaujām "Gruzijas sapnis" nedaudz apsteidz kādreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili pārstāvēto ENM, taču ievērojams skaits vēlētāju vēl nav izlēmis, par ko balsot.

"Šādos apstākļos es atturos no prognozēm, vai valdošā partija dominēs nākamajā parlamentā," atzina Saradžjans.

"Gruzijas sapnis" spējis saglabāt savu popularitāti, vienlaicīgi neatsakoties no prorietumnieciskās orientācijas un cenšoties uzturēt pragmatiskas attiecības ar Krieviju.

Arī ENM iestājas par ciešākām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), taču tā daudz kritiskās izturas pret Maskavu, kas 2008.gadā, kad prezidenta krēslā atradās partijas dibinātājs Saakašvili, izvērsa pret Gruziju atklātu militāro agresiju.

Pagājušajā mēnesī Kārnegī fonda Eiropas nodaļa norādīja, ka vēlēšanu favorīts ir "Gruzijas sapnis", taču valdošās partijas uzvara nebūt nav garantēta.

"Ārpus galvaspilsētas valdošā partija bauda nepiedienīgu ietekmi un viegli izcīnīs daudzas vietas valsts vienmandāta apgabalos," norādīja Kārnegī fonda pētnieks Tomass de Vāls. Taču "citas partijas arī cer uz spēcīgu pārstāvniecību un var neļaut "Gruzijas sapnim" iegūt absolūto vairākumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!