Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien paziņoja, ka Gruzija pavirzījusies tuvāk dalībai aliansē.

"Jūs turpināt stiprināt savu demokrātiju un pilsoniskās institūcijas, un tas ir palīdzējis Gruzijai pavirzīties tuvāk NATO," pēc sarunām ar Gruzijas premjerministru Giorgiju Kvirikašvili Tbilisi pavēstīja Stoltenbergs.

"Pa savu reformu ceļu jūs neejat vieni. Gruzijai ir visi nepieciešamie instrumenti, lai virzītos tuvāk dalībai NATO. Mēs turpināsim paļauties uz Gruziju, un mēs turpināsim jūs atbalstīt," piebilda Stoltenbergs.

Savas divu dienu ilgās vizītes laikā Stoltenbergs vadīs Ziemeļatlantijas Padomes un NATO-Gruzijas komisijas sēdes.

NATO-Gruzijas komisija pārrauga 2008. gadā NATO Bukarestes samitā iesākto procesu par šīs Kaukāza valsts dalību aliansē. Lai arī NATO uzskata, ka Bukarestē solītais par Gruzijas eventuālu dalību aliansē joprojām ir spēkā, NATO līdz šim nav sākusi oficiālas iestāšanās sarunas.

Pret Gruzijas iespējamo dalību NATO ilgi iestājusies Krievija, un 2008.gadā starp abām valstīm izcēlās neilgs karš. Pēc tam Krievija par neatkarīgām valstīm atzina no Gruzijas atšķēlušos Abhāziju un Dienvidosetiju. Krievijas militārajās bāzēs Abhāzijā un Dienvidosetijā šobrīd atrodas tūkstošiem karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!