Gruzijas Cilvēktiesību aizsardzības asociācija izteikusi protestu pret 9.aprīlī gaidāmo bijušā PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova vizīti Gruzijā un pieprasa, lai Gruzijas tiesībsargājošās iestādes viņu apcietina.
"Gorbačovs ir tieši vainīgs [1989.gada] 9.aprīļa traģēdijā, kad Tbilisi centrā, Rustaveli prospektā, pēc toreizējās PSRS vadības pavēles gāja bojā pilnīgi nevainīgi cilvēki. Ja Gorbačovs ieradīsies Tbilisi, mūsu organizācija pasludinās protesta bada streiku," aģentūrai "RIA Novosti" ceturtdien paziņoja asociācijas vadītājs Giorgijs Kervališvili.

Pēc viņa teiktā, Cilvēktiesību aizsardzības asociācija pieprasa arestēt Gorbačovu kopā ar bijušo Gruzijas prezidentu Eduardu Ševardnadzi, kurš arī esot bijis saistīs ar 9.aprīļa traģēdiju.

Rustaveli prospektā, Tbilisi centrā, 1989.gada 9.aprīlī notika padomju karaspēka vienību sadursme ar nacionālās atbrīvošanas kustības mītiņa dalībniekiem, kurus vadīja Zviads Gamsahurdija un Merabs Kostava. Kad mītiņa dalībnieki nepakļāvās pavēlei atbrīvot prospektu un izklīst, karavīri laida darbā ieročus. Pēc oficiālām ziņām, sadursmē gāja bojā 20 cilvēki, bet vairāki simti saindējās ar gāzi.

1989.gadā Eduards Ševardnadze ieņēma PSRS ārlietu ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!