Foto: Reuters/Scanpix
Gruzijā pirmdien trīs ar pusi gadu cietumsods piespriests pazīstamajam žurnālistam un opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Mtavari TV" īpašniekam Nikam Gvaramijam.

Tbilisi pilsētas tiesas tiesnesis atzinis Gvaramiju par vainīgu kaitējuma nodarīšanā viņa iepriekš vadītā televīzijas kanāla finansēm.

Pats Gvaramija paziņojis, ka pret viņu vērstās tiesvedības mērķis ir apklusināt valdību kritizējošos medijus.

Žurnālista advokāts Dito Sadzaglišvili spriedumu raksturoja kā nelikumīgu un politisku gūstu. "Gruzijā notiek politiskās represijas," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP.

"Demokrātiskās valstīs žurnālistus neliek cietumā par pretējiem uzskatiem," piebilda advokāts.

Gvaramija bijis arī bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili advokāts. Saakašvili izcieš sešu gadu cietumsodu par ļaunprātīgu varas izmantošanu. Bijušais Gruzijas prezidents notiesāšanu dēvē par politiski motivētu.

Gruzijas televīzijas raidījumu vadītāji un telekompāniju vadītāji jau ilgstoši apsūdzējuši valdošo partiju "Gruzīnu sapnis" par tieslietu sistēmas izmantošanu kritiķu apklusināšanai.

Arī tiesību aizstāvji pauduši bažas par mediju brīvību Gruzijā, norādot, ka izmeklēšanas sāktas pret gandrīz visiem valdību kritizējošo neatkarīgo televīzijas kanālu vadītājiem un īpašniekiem.

2015.gada oktobrī Gvaramija teica, ka valdības starpnieks draudējis publiskot slepeni ierakstītus video, kuros redzama viņa "privātā dzīve", ja vien viņš nepametīs žurnālista profesiju.

2007.-2009.gadā Gvaramija bija vairākos amatos Saakašvili valdībā, pārraugot vēršanos pret korupciju.

Kopš Gruzija 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma ieguva neatkarību, varasiestāžu un neatkarīgo mediju attiecības nereti bijušas saspringtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!