Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gruzijā tūkstošiem cilvēku sestdien piedalījās protesta akcijā pie Rustavi pilsētas cietuma, kur jau vairāk nekā mēnesi ieslodzījumā turpina badastreiku bijušais prezidents Mihails Saakašvili.

Vēcinot Gruzijas karogus un skandējot Saakašvili vārdu, protestētāji pieprasīja pārvest eksprezidentu, kura veselības stāvoklis pasliktinās, uz privātu klīniku.

"Ir jāglābj Saakašvili dzīvība," paziņoja Gruzijas lielākās opozīcijas partijas "Apvienotā nacionālā kustība" līderis Nika Melia. "Mēs dodam valdībai 24 stundas laika pārvest viņu uz privātu slimnīcu. Ja šī prasība netiks izpildīta, pirmdien visa Gruzija pulcēsies [Tbilisi] Brīvības laukumā."

Paziņojumā, ko Saakašvili izplatījis ar savu advokātu starpniecību, bijušais prezidents norāda, ka viņa veselības stāvoklis būtiski pasliktinājies. Ārsti izteikušies, ka viņa dzīvība ir briesmās, taču Gruzijas Veselības ministrija aicinājumu pārvest viņu uz slimnīcu noraidījusi.

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili paziņojis, ka Saakašvili tiks pārvests uz cietuma slimnīcu, "ja tas būs vajadzīgs", tikmēr Gruzijas tiesībsargs norādījis, ka tas neatbilstu medicīniskajiem hospitalizācijas kritērijiem.

Garibašvili pirms neilga laika izraisīja sabiedrības sašutumu, paziņojot, ka bijušo prezidentu nācies aizturēt, jo viņš atteicies atstāt politiku, un ka Mihailam Saakašvili esot "tiesības uz pašnāvību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!