Foto: RIA Novosti/Scanpix

Gruzija ir pelnījusi būt NATO dalībvalsts savu reformu un dalības alianses operācijās dēļ, pirmdien vizītes Viļņā laikā sacīja Gruzijas aizsardzības ministre Tinatina Hidašeli.

"Ja vien pasaulē ir kāda valsts, kas ir pelnījusi dalību [NATO], tā ir Gruzija," Hidašeli sacīja kopīgā preses konferencē ar Lietuvas aizsardzības ministru Juozu Oleku.

Gruzija ir lūgusi NATO piešķirt tai Dalības rīcības plānu nākamgad Varšavā gaidāmajā alianses samitā. Plāns būtu nozīmīgs solis ceļā uz pilntiesīgu dalību aliansē, tomēr pagaidām nav skaidrs, vai lielās Rietumeiropas valstis tam piekristu.

"Saņemt Dalības rīcības plānu nav Gruzijas sapnis, Gruzijas sapnis ir kļūt par NATO dalībvalsti," viņa piebilda.

Gruzijas aizsardzības ministre pauda cerību, ka decembrī NATO aizsardzības ministru sanāksmē tiks novērtēts Gruzijas panāktais progress un dalība NATO operācijās.

Hidašeli arī norādīja, ka Gruzija vēlas pievienoties NATO un Eiropas Savienībai, reaģējot uz izmaiņām drošības situācijā.

"Kamēr vien brīvība paplašinās, autoritāra valdīšana beidz darboties. Brīvība pārņem plašākas teritorijas, nav vietas agresijai. Tomēr, kad mēs pasakām, ka šeit beidzas brīva zeme, to pārņem autoritāra vara, agresija un okupācija. Domāju, ka brīvā pasaule nevar to pieļaut, un ka būs iespēja to pierādīt gan Eiropas Savienībā, gan NATO," paziņoja Gruzijas aizsardzības ministrs.

Savukārt Oleks norādīja, ka Lietuva atbalsta Gruzijas centienus pievienoties NATO.

"Lietuva nepārtraukti atbalsta Gruziju un ir viena no konsekventākajām Gruzijas atbalstītājām," viņš sacīja.

Lietuvas aizsardzības ministrs teica, ka Gruzijas teritoriālajām nesaskaņām ar Krieviju nevajadzētu būt šķērslim tās ceļā uz aliansi.

Krievija atzina Gruzijas separātisko reģionu Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību pēc 2008.gada kara ar Gruziju. Krievijas militārajās bāzēs Abhāzijā un Dienvidosetijā atrodas tūkstošiem karavīru. Starptautiskā sabiedrība tos uzskata par okupētām Gruzijas teritorijām.

2008. gada samitā Bukarestē NATO paziņoja, ka Gruzija aliansei pievienosies, tomēr tuvākajā laikā tāda iespējamība šķiet neliela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!