Gruzijas armijā piektdien tika izsludināta paaugstināta kaujas gatavība pēc tam, kad 500 sadumpojušies kareivji ieņēma Iekšlietu ministrijas bāzi netālu no valsts galvaspilsētas Tbilisi, informēja amatpersonas.
Gruzijas Drošības padomes ārkārtas sēdē valsts drošības ministrs Vahtangs Kutatelidze kareivju dumpi raksturoja kā "valsts apvērsuma mēģinājumu", taču amatpersonas armijas bāzē sacīja, ka šī akcija ir protests pret niecīgo un novēloto samaksu un sliktajiem dzīves apstākļiem.

Pēc Kutateladzes teiktā, aptuveni 500 kareivji ieņēmuši Iekšlietu ministrijas bāzi Muhrovani, aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Tbilisi.

Uz bāzi devās Gruzijas aizsardzības minists Dāvids Tevsadze, lai uzsāktu sarunas ar dumpiniekiem, bet vēlāk atgriezās Tbilisi, lai konsultētos ar citiem ministriem un Gruzijas prezidentu Eduardu Ševardnadzi.

Parlamenta deputāts Iraklijs Batišvili, kurš Muhrovani bāzē piedalījās sarunās ar kareivjiem, sacīja, ka kareivji nemēģina gāzt valdību, bet tikai pauž savu sašutumu par dzīves apstākļiem Gruzijas armijā.

500 nemiernieku bataljona kareivju pilnā ekipējumā piektdien no rīta bez atļaujas pameta mācību bāzes teritoriju un ar visiem ieročiem un aprīkojumu devās uz Muhrovani, netālu no Pankisi ielejas, kur patvērumu raduši bēgļi un separātistu kaujinieki no kaimiņos esošās Čečenijas.

Gruzijas aizsardzības ministra vietnieks Džemals Dzumburidze sacīja, ka dumpīgo kareivju skaits, iespējams, pieaudzis līdz aptuveni 1000, jo bataljonam pievienojušies atbalstītāji no Iekšlietu ministrijas spēkiem, kas atrodas Muhrovani.

Taču nemiernieki ļāvuši pamest bāzes kompleksu aptuveni 40 kareivjiem, kas atteikušies pievienoties dumpim.

Gruzijas valdība pēc sacelšanās sākuma devusi rīkojumu pastiprināt apsardzi visos Tbilisi stratēģiski svarīgajos objektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!