Gruzijas opozīcija pirmdien centās palielināt spiedienu uz prezidentu Mihailu Saakašvili, jau piekto dienu turpinot protestus, kuros demonstranti pieprasa viņa atkāpšanos no amata.

Opozīcijas līderi aicina atbalstītājus pēcpusdienā rīkot protestus pie Gruzijas parlamenta ēkas Tbilisi centrā un sola paplašināt civilās nepakļaušanās kampaņu.

Pret Saakašvili kopš ceturtdienas protestē tūkstošiem cilvēku, kaut gan viņu skaits ievērojami samazinās: ceturtdien protestos piedalījās aptuveni 60 000 cilvēku, taču nedēļas nogalē viņu skaits saruka līdz 4000.

Tomēr opozīcijas līderi cenšas palielināt spiedienu uz Saakašvili, rīkojot gājienus uz prezidenta rezidenci un valsts raidsabiedrību, paralizējot satiksmi galvaspilsētas centrā.

Opozīcijas līderi saka, ka pirmdien paziņošot plānus kā palielināt protesta pasākumu vietu skaitu un vēl vairāk traucēt ikdienas dzīvi Tbilisi, un izplatīt protestus visā valstī.

Kaut arī valdība un opozīcija solījušas gādāt, lai demonstrācijas būtu mierīgas, spriedze ir liela, un daži baidās, ka protesti var izvērsties vardarbībā.

Sadursmes uzliesmoja sestdienas vakarā, kad opozīcija vainoja varas iestādes nezināmu personu uzbrukumā protesta vietai, kur tika sadauzīts aprīkojums un saplēsti karogi.

Tomēr policija teica, ka protestētāji esot uzbrukuši ielu tīrītājiem, kad viņi ieradušies uzkopt rajonu.

Opozīcija apsūdz Saakašvili nepareizā rīcībā konfliktā ar Krieviju un pārmērīgā autokrātismā kopš nākšanas pie varas pēc 2003.gada "rožu revolūcijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!