Gruzijas pareizticīgo baznīcas galva grib, lai valstī tiktu atjaunota monarhija, pirmdien ziņo Gruzijas vietējā prese.
"1801.gadā beidzās Bagrationi dinastijas valdīšanas laiks. Kopš tā laika Gruzijas iedzīvotāji lolojuši sapni par monarhijas atjaunošanu," svētdienas sprediķī teicis patriarhs Ilija II, vēstīja laikraksts "Rezonansi".

"Šodien radīti apstākļi, kas varētu palīdzēt šim sapnim piepildīties," viņš piebilda, norādot, ka par monarhu būtu "jāizaudzina" kāds Bagrationi dzimtas pārstāvis.

Gruzijas opozīcijas partijas, kas aicinājušas atcelt prezidentūru pēc politiskā skandāla, kurš izcēlās pēc bijušā aizsardzības ministra Iraklija Okruašvili apcietināšanas un apsūdzēšanas korupcijā, šo priekšlikumu atbalstīja.

Bagrationi dinastija Gruzijā valdīja no 11.gadsimta līdz 19.gadsimta sākumam, kad Gruziju pievienoja Krievijai. Tad troņmantniekam Dāvidam tika aizliegts ieņemt troni.

Leģendārā Dāvida IV, pazīstama arī kā Dāvida Celtnieka un viņa mazmazmeitas Tamāras valdīšanas laiki tiek uzskatīti par Gruzijas "zelta laikmetu". Dāvids Celtnieks valdīja no 1089. līdz 1125.gadam, bet Tamāra - no 1184. līdz 1213.gadam.

Krievijas impērijas laikā Bagrationi bija dižciltīga dzimta. Pēc tam, kad 1917.gadā Krievijā pie varas nāca boļševiki, Bagrationi aizbēga uz ārzemēm, lielākoties uz Rietumeiropu.

Daži no ģimenes pēctečiem joprojām dzīvo Gruzijā, bet ievērojamākais troņa pretendents ir 63 gadus vecais spāņu autosportists un prinča Iraklija Bagrationa-Mukhraneli dēls Horhe de Bagrations.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!