Gruzijas parlamenta deputāti ceturtdien savā sēdē sāka gatavot to Krievijas politiķu "melno sarakstu", kuriem būs liegts iebraukt Gruzijas teritorijā. Kā žurnālistiem paziņoja viens no valdošās partijas "Vienotā nacionālā kustība" līderiem, parlamenta deputāts Giga Bokerija, "saraksts būs garš".
Tomēr viņš neprecizēja, kuri Krievijas politiķi tajā tiks iekļauti. Runa konkrēti ir par Vladimiru Žirinovski, Sergeju Baburinu un Alekseju Mitrofanovu.

Taču daži opozīcijas pārstāvji uzskata, ka, piemēram, Vladimiru Žirinovski nevajadzētu iekļaut "melnajā sarakstā". Kā izteicās opozīcijas deputāts Kahi Kukava, "Žirinovskis ir vismazāk vainojams rīcībā pret Gruziju. Viņam nebija nekāda sakara ar Gruzijā izdarītajiem noziegumiem pret mūsu valsti".

Kopumā deputāti piekrīt, ka "melnajam sarakstam" ir jābūt. Tas tiks nodots Gruzijas Ārlietu ministrijai, kuras rīcībā, pēc ārlietu ministra vietnieka Meraba Antadzes vārdiem, šāda saraksta attiecībā pret Krievijas politiķiem nebija.

Atgādinām, ka nepieciešamība izveidot šādu sarakstu radās 2005.gada 16.novembrī, kad Krievijas Ārlietu ministrija savlaicīgi neizsniedza vīzu Gruzijas parlamenta Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājam Givi Targamadzem, nepaskaidrojot iemeslu. Šī incidenta dēļ Gruzijas parlamenta spīkere Nino Burdžanadze un vairāki deputāti atteicās doties uz Sanktpēterburgā notiekošo NVS Starpparlamentu asamblejas sesiju.

Pēc Burdžanadzes teiktā, Krievijas Ārlietu ministrija atteicās izsniegt vīzu Targamadzem un piekrita viņa vizītei Krievijā tikai tad, "kad lidmašīna jau bija pacēlusies gaisā". "Manuprāt, tas ir cinisms. Ja Krievijai ir Gruzijas politiķu "melnais saraksts", mēs veiksim līdzīgus pasākumus," sacīja Nino Burdžanadze. Viņa pieprasīja Krievijai paskaidrojumus šajā lietā un paziņoja: "Mūsu sarakstā būs daudz cilvēku, kuri nesaņems Gruzijas vīzas."

Kā uzsvēra Nino Burdžanadze, Gruzija ir uzskatījusi un uzskata, ka Krievija ir jāiesaista Gruzijas teritorijā notiekošo konfliktu mierīgā noregulēšanā. "Tomēr, ja tas nenotiks, mēs pratīsim miera ceļā noregulēt konfliktus ar mūsu stratēģisko partneru un draugu palīdzību," viņa teica. "Gruzijai bija svarīgi vēlreiz aicināt Krieviju pildīt konstruktīvu lomu noregulēšanas procesā, taču "mums nedeva šādu iespēju un tas izraisa mūsu stingru un adekvātu protestu," norādīja Burdžanadze.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili atzinīgi novērtēja Nino Burdžanadzes un deputātu lēmumu. "Es respektēju parlamenta spīkeres lēmumu, tas ir pareizs lēmums. Mēs nevienam neļausim pazemot mūsu cieņu. Krievija pazemoja pati sevi, atsakot deputātam vīzu," viņš teica.

Jāteic, ka burtiski iepriekšējā dienā Mihails Saakašvili telefonsarunā ielūdza Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu apmeklēt Tbilisi. Gruzijas prezidents teica, ka Vladimira Putina ierašanās ir nepieciešama, lai "viņš personiski pārliecinātos, ka Gruzija ir Krievijai draudzīga valsts, kaut arī tai ir savas nacionālās intereses".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!