Foto: EPA/LETA

Riskējot ar valdības izjukšanu, Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili otrdien atlaidis aizsardzības ministru Irakliju Alasaniju, viņa vadītās ministrijas amatpersonas apsūdzot korupcijā.

"Lai izvairītos no Gruzijas bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas politizēšanas un nodrošinātu apstākļus neatkarīgai izmeklēšanai, es esmu izlēmis atlaist aizsardzības ministru," paziņoja Garibašvili.

Neilgi pirms tam vairākas augsta ranga amatpersonas tika apsūdzētas korupcijā.

Alasanija, kurš iestājās par valsts pievienošanos NATO un Eiropas Savienībai (ES), izvirzītās apsūdzības uzskata par "nepamatotām un politiski motivētām" un "uzbrukumu Gruzijas eiroatlantiskajai izvēlei".

"Mums ir darīšana ar tīšu uzbrukumu Aizsardzības ministrijai, kas ir tiešs posms mūsu valsts ķēdē ar NATO un Eiropas Savienību," preses konferencē paziņoja Alasanija.

Protestējot pret viņa atlaišanu, no amata atkāpies Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas ministrs Aleksijs Petriašvili un Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze ar visiem četriem saviem vietniekiem.
Pandžikidze preses konferencē paziņoja, ka viņa atkāpusies, "lai parādītu, ar kādiem draudiem valsts saskaras".

Premjerministra vietnieks Kahi Kaladze atklāja, ka atkāpties gatavojas arī citi Alasanija pārstāvētās Brīvo demokrātu partijas locekļi, tostarp tieslietu ministrs.

"Diktatūra nāk uz Gruziju, mūsu demokrātija ir briesmās," uzsvēra Petriašvili.

Arī Gruzijas prorietumnieciski noskaņotais prezidents Georgijs Margvelašvili nosodīja "politisko konfrontāciju, kas apdraud valsts institūciju funkcionēšanu un valsts eiroatlantisko integrāciju".

Aģentūra AFP, atsaucoties uz avotu partijā "Gruzijas sapnis", vēsta, ka Brīvie demokrāti gatavojas pāriet opozīcijā, atstājot koalīciju bez vairākuma parlamentā.

Sabiedriskās domas aptaujas atkārtoti norādījušas, ka Brīvo demokrātu līderis Alasanija ir populārākais politiķis valdošajā koalīcijā.

Ekspremjera un miljardiera Bidzinas Ivanišvili sapulcētā partiju koalīcija "Gruzijas sapnis" nāca pie varas 2012.gada oktobrī, pieliekot punktu teju desmit gadus ilgajam Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili valdīšanas laikam.

2013.gadā Ivanišvili atkāpās no valdības vadītāja amata, savā vietā izraugoties Garibašvili. Tomēr daudzi uzskata, ka varas groži joprojām atrodas Ivanišvili rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!