Foto: AP/Scanpix

Gruzijas premjerministrs Bidzina Ivanišvili otrdien pauda optimismu par valsts attiecību atjaunošanu ar seno naidnieci Krieviju, tomēr solot, ka Gruzija arī turpmāk saglabās virzību uz Rietumiem.

Preses konferencē, kurā viņš iepazīstināja ar pirmajās simts dienās premjera amatā paveikto, Ivanišvili norādīja, ka "Gruzija ir daļa Eiropas".

Viņš pauda cerību, ka "20 gadu laikā Gruzija būs pilntiesīga Eiropas locekle".

Tomēr Gruzijas premjers optimistiski izteicās arī par attiecību ar Krieviju atjaunošanu, kas bija saspīlētas kopš neilgā militārā konflikta 2008.gadā.

"Esmu optimistisks. Ar rūpīgām un izvērtētām darbībām" attiecības Gruzijas un Krievijas starpā ir iespējams atjaunot, viņš teica, piebilstot, ka procesu vajadzētu sākt ar tirdzniecības sakaru atjaunošanu.

"Lieliem rezultātiem ir nepieciešams ilgāks laiks," norādīja Ivanišvili, piebilstot, ka attiecību atjaunošanu vēlas gan Gruzijas, gan Krievijas iedzīvotāji.

Ivanišvili par attiecību uzlabošanu ar Krieviju runāja dienu pēc tam, kad Gruzijas amatpersonas Maskavā runāja par iespējām atcelt Krievijas tirdzniecības embargo Gruzijas vīnam un minerālūdenim.

Krievijas patērētāju tiesību uzraudzības dienesta vadītājs Genādijs Oniščenko Maskavā žurnālistiem norādīja, ka bijušās Padomju Savienības valstīs iecienītā Gruzijas vīna eksportu uz Krieviju varētu atsākt pavasarī, ja vien tiks izpildīti visi nosacījumi.

Tomēr Ivanišvili politiskajā strīdā par Abhāzijas un Dienvidosetijas statusu līdz šim nav izrādījis vēlmi piekrist kompromisiem.

Viņa valdība ir pārliecināta, ka ir iespējams jau tuvākajā laikā atjaunot tirdzniecības un kultūras sakarus ar Maskavu, tomēr atgriešanās pie pilnīgām diplomātiskajām attiecībām var būt ilgāka.

Pēc 2008.gada augusta Gruzijas–Krievijas militārā konflikta saasinājās Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili un Krievijas vadības attiecības.

Gruzijas jaunais premjers Bidzina Ivanišvili, kura vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", ir solījis turpināt Saakašvili sākto prorietumniecisko ārpolitiku, kuras mērķis ir Gruzijas dalība NATO un Eiropas Savienībā, tomēr viņš arī vēlas uzlabot Gruzijas un Krievijas attiecības.

Gruzijas bruņotie spēki 2008.gada 8.augusta naktī mēģināja ieņemt Dienvidosetijas galvaspilsētu Chinvali. Krievija tajā pašā dienā ieveda savu karaspēku Dienvidosetijā un pēc piecas dienas ilgas karadarbības padzina Gruzijas armiju no Dienvidosetijas.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzina tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!